Składniki:
-40g świeżych drożdży
-120 ml mleka 1,5% bez laktozy
- łyżeczka cukru
-100g Delmy o smaku wiejskiego masełka (40g tłuszczu/100g)
-szczypta soli
-2 jajka i żółtko
-500g mąki pszennej
-100g erytrytolu
- 300g frużeliny Blueberry in Jelly
- aromat waniliowy
Przygotowanie:
Podgrzewacie mleko w garnku. Ma być ciepłe nie gorące, inaczej zabijecie drożdże! Przelewacie do miseczki, dodajecie pokruszone drożdże i zasypujecie łyżeczką cukru. Zostawiacie na ok. 10 minut, żeby zaczyn ruszył. W drugim garnuszku rozpuszczacie masło i odstawiacie do ostygnięcia. Po tym czasie do miski wsypujecie mąkę, sól i dodajecie kolejno drożdże, masło, jajka, erytrytol i aromat. Ja używam aromatu z Funky Flavours. Wyrabiacie ciasto, podsypując mąką do momentu, aż nie będzie kleiło się do rąk. Formujecie gładką kulę, wrzucacie do miski, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie po tym czasie wyrabiacie raz jeszcze przez chwilę ciasto i wałkujecie na prostokąt. Smarujecie frużeliną. Ja użyłem Blueberry in Jelly od All Nutrition, ale równie dobrze możecie użyć innego smaku, lub dżemu (tylko wtedy makro będzie inne). Następnie zwijacie ciasto od dłuższego boku w roladę i kroicie na równe kawałki. Kładziecie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiacie na 10 min. do ponownego wyrośnięcia. Nastawiacie piekarnik na 180 stopni, góra i dół. Wyrośnięte ślimaczki smarujecie odrobiną mleka i pieczecie ok 12-15 minut. I wszystko.
Makro jednej drożdżówki:
Kcal: 220, WW: 50g, T: 5,5g, B: 5,2


Zmieniony przez - M.I.C.H.U w dniu 2021-11-15 21:50:37