Szacuny
0
Napisanych postów
22
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
853
Witam,
Aktualnie jestem w trakcie robienia redukcji na lato, pech chciał że w międzyczasie wypadło mi zapalenie krtani wraz z operacją wycięcia gineko i tak się składa, że już prawie miesiąc lecę na antybiotykach, w związku z tym mam pytanie jak długo po miesiącu antybiotyko terapii moja flora bakteryjna będzie dochodziła do siebie? Dodam, że w trakcie brania antybiotyku caly czas wspomagam sie probiotykami. Pytam ponieważ mam wrażenie, że jedzenie nie przyswaja się tak jak powinno, a ja nie chce skończyć z przepalonym mięśniem zamiast tłuszczu
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78029
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766969
Raczej to nie kwestia przyjmowanego antybiotyku. Aż takiego wpływu nie powinien mieć. Warto jednak w takiej sytuacji stosować konkretny szczep bakterii, np. saccharomyces boulardii.
Szacuny
60
Napisanych postów
660
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
9303
Jeśli faktycznie pokarm by się nie przyswajał to odbudowa mikroflory może zająć wiele miesięcy. Oczywiście przy zdrowym żywieniu bo jak będzie kiepskie to nigdy nie odbudujesz. Trzeba jeszcze się zastanowić czy to tylko mikroflora czy też nabłonek jelita.
Szacuny
0
Napisanych postów
22
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
853
Ostatnio często pokarm przeze mnie przelatuje to znaczy że zjem po 30 min toaleta i zamiast stolca jest fontanna, nie wiem co jeszcze może być wyznacznikiem, można jakoś sprawdzić stan flory?
Szacuny
60
Napisanych postów
660
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
9303
Badania flory bakteryjnej kosztują kilkaset zł + kolejne kilkaset byś wydał na probiotyki, które by Ci przepisali. Zdrowe żywienie jest kluczem. Jak wygląda Twoja dieta?
Szacuny
0
Napisanych postów
22
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
853
Staram się jeść zdrowo w systemie makroskładników 50/30/20 z racji obaw o florę odstawiłem słodycze, dzień zaczynam od błonnika w postaci płatków owsianych. Resztę węglowodanów uzyskuje głównie z ziemniaków i ciemnego pieczywa, białko z jajek i miesa, tłuszcze wiadomo z oliwy oraz mięsa. Nie mam rozpisanej diety staram się po prostu w ciągu dnia pilnować kaloryczności i makroskładników
Szacuny
0
Napisanych postów
22
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
853
Od kiedy odstawiłem słodycze sytuację w toalecie się w miarę unormowaly, chodzę raz dziennie, aczkolwiek każde folgowanie w diecie czy jakieś fast foody czy słodycze kończą się właśnie częstymi wizytami w toalecie