Szacuny
2
Napisanych postów
16
Wiek
27 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
939
Cześć,
Jako, że zbliża się czas wyrywania kolejnej ósemki to postanowiłem zabezpieczyć się i kupić gainer na okres gdy nie będę mógł zbytnio jeść.
Wpadły mi w oczy dwa gainery: Serious Mass oraz nowy mutant w wersji XXXTreme. Rozmiar opakowania taki sam, cena dużo niższa na korzyść mutanta.
Czy ktoś z was próbował tego mutanta i może podzielić się opinią? Miałem wcześniej Mutant Massa o smaku wanilii i średnio przypadł mi do gustu. (wersja 2 czyli New)
Który wybór z tych dwóch pozycji będzie lepszy?
Szacuny
11238
Napisanych postów
72960
Wiek
38 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
961911
Nie ma znaczenia, którego z wymienionych gainerów kupisz.
Jakby kto ich pięknie nie reklamował, nie opisywał, nie 'sprzedawał marketingowo' - nadal to tylko i wyłącznie odżywka węglowodanowo - białkowa, czasem z jakimiś mało istotnymi dodatkami lub litanią dodatków w - nic nieznaczących - dawkach.
Dlatego też, jak już zapewne było tutaj w wątku wspomniane poniżej - polecam rozważyć zakup podstawowego gainera, bez tych wszystkich zbędnych dupereli.
Składowo wspomniane powyżej produkty mają najpopularniejszą proporcję około 20g białka i 70g węglowodanów na 100g produktu. Czyli proporcja plus minus odpowiadająca 100g mięsa i niecałej torebce ryżu. Do tego fajne linie smakowe , stosunkowo mała zawartość cukrów prostych i tłuszczów. Masówki z sfd i an można dodatkowo kupić w małych 1kg workach, aby popróbować smaki, a potem najwyżej kupić większe 3 czy 6-7 kg worki.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12443
Napisanych postów
161889
Wiek
36 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240247
Witaj! Najlepiej wybrac takiego, ktory będzie składem odpowiadał posiłkowi Celuj w gainer ktory ma minimum 20% bialka, czyli na 100g prochu bedzie 20g bialka, reszta weglowodanow. To taki wybor ktory da Ci mozliwosc dostarczenia sensownych makro.
Serious ma 25g bialka na porcja 167g Mutant 30g w porcji 285g wiec obie opcje sa troche slabe
Szacuny
2
Napisanych postów
16
Wiek
27 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
939
TomQ-MAG
Witaj!
Najlepiej wybrac takiego, ktory będzie składem odpowiadał posiłkowi
Celuj w gainer ktory ma minimum 20% bialka, czyli na 100g prochu bedzie 20g bialka, reszta weglowodanow. To taki wybor ktory da Ci mozliwosc dostarczenia sensownych makro.
Serious ma 25g bialka na porcja 167g
Mutant 30g w porcji 285g
wiec obie opcje sa troche slabe
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12443
Napisanych postów
161889
Wiek
36 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240247
w przypadku, gdy wrzucamy gainer po treningu, to taki cukier nie bedzie mial wiekszego znaczenia :) Ale jak bedziesz spozywal gainera w ciagu dnia, to faktycznie lepiej wybrac takiego, co bedzie mial mala ilosc cukru, wiaodmo, ze im cos ma wieksza ilosc weglowodanow zlozonych, tym nasz metabolizm nieco musi sie z tym pomeczyc i nie bedzie to az tak mocno stymulowlao poziomu insuliny w ciele :) wiec jak ma byc to produkty tzw daily to smialo mozna activatora sobie wziac :) jak po treningu to nieco cukru nie zaszkodzi
Szacuny
7113
Napisanych postów
14003
Wiek
33 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
2238003
Wiesz co ja sam miałem wyrywaną ósemkę i powiem ci że obyło się bez żadnych gainerów ja ogólnie nie Jestem za używaniem gainerów to po pierwsze. no ale jak tutaj sobie można radzić masz do dyspozycji płatki owsiane jaglane ryżowe żytnie orkiszowe no jest tego cała gama do tego odżywka białkowa dobrej jakości no i jako źródło tłuszczy to jakaś oliwa z oliwek czy olej lniany albo nawet masło orzechowe to Wszystko możesz dawać do blendera zblendować i robić jako posiłek pitny i myślę że będzie dużo lepszej jakości niż właśnie takie gainery.
Szacuny
43
Napisanych postów
89
Wiek
32 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
2937
Jestem zdania jak kolega wyżej. Sam jestem świeżo po ósemce i zarzucałem sobie własnej roboty gainery, wydaje mi się też że kupując samo bialko i komponując sobie takie szejki masz duuuzo większy wpływ na to jak to ma smakować, jakie mieć makro, a i finansowo wychodzi lepiej.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12443
Napisanych postów
161889
Wiek
36 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240247
ogolnie zabieg zabieowi nie jest rowny i kazdy tutaj bedzie to przechodzil na swoj spsoob :) | jeden po resekcji zeba bedzie na drugi dzien bez problemu jadl, a drugi bedzie lezal 3 dni z opuchnieta twarza, czy nawet siniakami pod oczami jak w przypadku wstrzasu mozgu%) i serio nie zartuje tutaj, reakcje bywaja bardzo rozne jak i pewnie liczy sie to jak zostanie nam wykonany zabieg. Ja spore problemy mialem po wycieciu migdalow, bo tutaj zakaz byl zjadania stalych pokarmow, co grozilo rozerwaniem rany i krwotokiem.
Szacuny
2
Napisanych postów
16
Wiek
27 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
939
Przy poprzednim wyrywaniu ósemki właśnie leżałem 3 dni opuchnięty i nie było szans nic gryźć, ratowałem się praktycznie cały czas jogurtami. Podejrzewam, że tym razem może być podobnie :c
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12443
Napisanych postów
161889
Wiek
36 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240247
no to skoro Twoje doswiadczenia sa wlasnie tak drastyczne, to warto w taki gainer sie zaopatrzyc :) zawsze to nieco kalorycznie poratuje Twoja diete, a na pewno duzo lepiej wypic sobie takiego gainera z zimna woda czy mlekiem, ktory nawet da dalikatne ulge gdy bedziesz spozywal cos zimnego niz meczyc sie z posilkami bardziej stalymi. Ja tez musialem blendowac wszystko i w miare mozliwosci wlewac, tylko dochodizl problem z przelykaniem jeszcze, ktore bylo bardzo trudne w wykonaniu. Schudlem wtedy bardzo mocno
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78025
Wiek
40 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766950
Osobiście bez wątpienia bym nie kupił gainera w takiej sytuacji. Jedynie wtedy gdy moje zapotrzebowanie kaloryczne byłoby ponad 4000 kalorii i taka sytuacja z utrudnionym spożywaniem stałych posiłków miałaby miejsce dłuższy czas, a nie zaledwie kilka dni.
Sugeruję zakupić odżywkę białkową. Do tego np. jakieś masło orzechowe i dodawać je wraz z owocami do ryżu, płatków zbożowych, kaszy, itp. Wszystko to można zblendować do konsystencji koktajlu. Jakość węglowodanów będzie dużo lepsza.