Jest liderem w tym dzialeSzacuny
3032
Napisanych postów
51847
Wiek
35 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
350793
Istnieją pewne przesłanki mówiące o tym, że żelatyna/galaretki w towarzystwie witaminy C mogą korzystnie działać na potocznie mówiąc stawy, bodajże w jednym z badań dającym pozytywne wyniki używano 15g żelatyny i ok 50mg witaminy C, także nie wiem jak to ilościowo przekłada się na standardową porcję galaretki, ale chyba trzeba by jej zjeść całkiem sporo.
Jako deser spokojnie bez wyrzutów sumienia możesz szamać.
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2018-08-24 13:28:33
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Szacuny
6278
Napisanych postów
5210
Wiek
38 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
115535
Tak jak pisze Monkey używaj zwykłej żelatyny spożywczej. Produkty takie jak galaretki owocowe czy żelki zawierają prolinę ( bo o ten aminokwas chodzi jeżeli mówimy o suplementacji żelatyną) ale oprócz tego mają dużą ilość cukrów i tłuszczów. Poza tym żelatyna jest w nich tylko dodatkiem, np. w przypadku galaretek stanowi tylko 10% składu. Do pełnej regeneracji chrząstek stawowych potrzeba dostarczyć 4 g proliny dziennie. Porcja galaretki to ok. 200 g, co daje ok. 2,5 g proliny i sporą dawkę cukru. Cukier niestety nasila stan zapalny więc zamknięte koło. Używaj żelatyny spożywczej rozpuszczonej w wodzie lub herbacie bez cukru.Możesz dodać też soku z cytryny