Szacuny
7
Napisanych postów
307
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1610
Witam. Mam garb żebrowy i niestety fakt ten strasznie mnie denerwuje. Mam skoliozę ( nie wiem czy idiopatyczną ). Garb jest po prawej stronie, obecnie stosuję ćwiczenia rozciągające kręgosłup, zalecone przez rehabilitantów. Czy znacie jakieś ćwiczenia na plecy umożliwiające zatuszowanie tego ? Czy wiecie jak powstaje taki garb, co jest przyczyną ?
Szacuny
11182
Napisanych postów
51928
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Acheron a ile masz lat, i fajnie jakbys wrzucił foto jak to wyglada. Ja tez mam lightowy garb, żebrowy, przez to lewą pierś bardziej wypchniętą do przodu, a prawą łopatke do tyłu.
Szacuny
1
Napisanych postów
43
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
830
Witaj! wykonaj test: Stań i wykonaj zgięcie do przodu, a stojący za tobą niech oceni czy podczas zgięcia dochodzi do korekcji skrzywienia. jeśli tak to masz szczęście, a jęśli nie to śa to już utrwalone zmiany i ciężko będzie cokolwiek skorygować
Szacuny
180
Napisanych postów
1239
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
3510
Jest bo skrzywienie moze byc spowodowane asymetria miednicy. Pare zabiegow korekcji miednicy i manipulacji na kregoslupie moze to zmniejszyc o ile wlasnie przyczyna jest z rotacji miednicy.
www.chiro-reh.pl
Szacuny
180
Napisanych postów
1239
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
3510
no ale samemu nie jest latwo sprawdzic czy miednica " wydaje sie spoko" to musi sprawdzac 2 osoba. Kregozmyk ciezkaaaa sprawa. Niespojenie luku pewnie od urodzenia. Trzeba sprawdzic ruchomosc kregow w kluczowych miesjcach to znaczy stawy szczytoto-potyliczne, szczytoto obrotowe, przejscie szyjno piersiowe, piersiowo ledzwiowe, stawy krzyzowo biodrowe i wszystkie zablokowania usunac, to poprawi ogolna ruchomosc kregoslupa . Dodatkowo mozna uruchamiac stawy zebroro-kregowe i żebroro-poprzeczne. To powinno spowodowac likwidacje garbu.
Szacuny
7
Napisanych postów
307
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1610
Ortopeda powiedział mi że z miednicą jest ok. Z drugiej strony tak samo powiedział, ze nie mam garbu, więc chyba go totalnie oleję i będę chodzić do prywatnego. Nawet nie chciało mu się zmierzyć kąta skrzywienia, tylko stwierdził, że jest mały Skierowanie na rehabilitację dał mi dopiero pod ostrym naciskiem.
Szacuny
7
Napisanych postów
307
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1610
Tu niestety odpowiedzi nie sprecyzuję, gdyż najpierw stałem normalnie tyłem ( spoglądał od góry do pasa ), po czym wykonałem skłon. Podsumowując stwierdził, że miednica jest normalna. Dodam, że to samo powiedział kręgarz kiedy byłem u niego przy okazji wysunięcia 2 dysków.