Szacuny
257
Napisanych postów
6046
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
47080
Jak trzymać gardę uczył mnie kolega i wyglądała ona nieco inaczej- obie ręce blisko twarzy, na odpowiedniej wysokości,wysokości skroni. Była skuteczna - większość ciosów wyłapywałem na ręce, a z czasem potrafiłem także bronić tułów.
Po prostu wiem, że tu technicznie trzyma się ją nieco inaczej i dlatego pytam. Bardzo chcę robić to skutecznie i poprawnie technicznie. Zależy mi na tym, żeby się ze mnie nie śmiano, czy szeptano na temat mojego sposobu trzymania gardy.
W poniedziałek jak trener będzie chodził i oglądał jak robimy kombinacje to wtedy się go dopytam czy z gardą wszystko jest ok.
Szacuny
58
Napisanych postów
6529
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
36902
Ogólnie rzecz biorąc, są różne rodzaje gardy. Ta o której mówisz stała się pupularna dzięki Tysonowi i jesgo stylowi Peek-a-Boo. O innych typach np. krzyżowa lub taka boczna z przednią ręką nisko, już nie wspominając. Ale na to przyjdzie czas, póki co wałkuj podstawy, potem z czasem zaczniesz modyfikować (pewnie nawet nieświadomie) pozycję walki pod swoje indywidualne cechy, styl walki itd.
Zależy ci żeby się z ciebie nie śmiano i nie szeptano? Trenuj, nie przejmuj się, a w swoim czasie na sparingach udowodnisz kto miał rację.
Ulubieńcy - Wikibokser, ten od Yiu-Tubitsu, Sensei(99999), Jarzyn, Jaguar, Frosti
Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
11
Wiesz to jest boks :)
Taka garda raczej nie sprawdziłaby się w innych sztukach walki =]
Już tam widzę lewą nóżkę na wątróbke :) i takie nachylenia w dół też bywają niebezpieczne.
Wracając do tematu głównego w szkołach kickboxingu uczą raczej typowej gardy bokserskiej lekko skulony broda nisko(podstawa),łokcie wąsko , prawa przy szczenie ( nie przyklejona oczywiście chociaż z początku tak sie powinno uczyć), a lewą czarujesz z początku ustawiasz sobie gościa, trzymasz dystans =]
Szacuny
58
Napisanych postów
6529
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
36902
To jakaś wariacja tzw. Philly Shell. A gdy idą ciosy zmienia na gardę krzyżową. Ale to jest boks, choć widziałem i kickboxerów walczących w jednym jak i drugim typie gardy. Z tym że ci z Philly Shell byli wszyscy mańkutami (3/3 jakich widziałem)...
Ulubieńcy - Wikibokser, ten od Yiu-Tubitsu, Sensei(99999), Jarzyn, Jaguar, Frosti