Szacuny
11
Napisanych postów
2407
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
37030
Jw. Supermarkety serwuja wysokie ceny. Nie wliczam promocji, bo niestety nie mam za duzo czasu by "szlajac" sie po centrach. Czasami w Auchan sa dobre ceny na pestki (16zl/kg), ale regularna cena jest wyzsza.
Bede wdzieczny za wszelkie wskazowki. Moze byc Warszawa, okolice, etc.
Szacuny
6313
Napisanych postów
78019
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766910
Orzechy w sztuce kulinarnej są określeniem różnych nasion lub owoców, które mają jadalne jądro zamknięte w twardej lub kruchej skorupie czy łupinie. Zaliczyć do nich można:
Orzechy są cennych źródłem tłuszczów, witamin i składników mineralnych. Wśród tłuszczów wyróżnić można głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ceny orzechów zaczynają się od 35 do 40 zł/kg. W tej cenie kupić można włoskie, laskowe i migdały. Reszta orzechów niestety jest droższa. Najniższe ceny znaleźć można na internecie, np. na serwisach aukcyjnych.
Siemię lniane są nasionami lny zwyczajnego. Jako całe nasiona są źródłem błonnika i stosuje się je w celu poprawy perystaltyki jelit. W sytuacji, gdy chcemy dostarczyć kwasy tłuszczowej omega 3, siemię należy zmielić bezpośrednio przed spożyciem, np. w młynku do kawy i spożyć na zimno np. z jogurtem. Jest ono dość tanim źródłem tłuszczów i błonnika. Cena za kg wynosi około 5 zł.
Pestki z dyni są nasionami pozyskiwanymi z dyni. Są one źródłem tłuszczów i potasu i przede wszystkim magnezu. Zawierają go aż 592 mg, co jest rzadkością w żywności. W diecie jednak należy uważać z ich ilością z tego względu, że zawierają sporo kwasów tłuszczowych omega 6. Cena na internecie wynosi 16 zł za kg.
Szacuny
2
Napisanych postów
41
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
365
Mieszkam w Żyrardowie pod wawą ale myślę że ceny w sieciówkach są takie same. Warto zajrzeć. W kaufie masz wybór od najdroższego bakalland gdzie przepłacasz z 70% po Tentor i inne tańsze firmy. Osobiście polecam firmy które pakują bakalie dla kauflandu gdyż są tanie i w niczym nie odbiegają od drogich firm. Wiem co mówię ponieważ wnikliwie drążyłem temat bakalii, robiłem testy i porównywałem je. Bakalie w tańszych opakowaniach mają taki sam kolor wagę i gęstość w porównaniu do tych drogich.
Nie warto przepłacać.
Szacuny
0
Napisanych postów
4
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
33
Ja orzech nerkowca kupuję z tego sklepu ze zdrową żywnością https://targroch.pl/pl/orzechy/117-orzechy-nerkowca.html Asortyment mają bogaty bo i bakalie mają, suszone owoce, orzechy. Ziarna i pestki również. Już kilka razy od nich zamawiałam paczki