Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Gi / Kimono - wszystkie pytania w tym temacie!

temat działu:

Sztuki Walki

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 169934

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 21 Napisanych postów 852 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 9592
na metkach na kolnierzu i spodniach powinienes miec wszystko ladnie rozrysowane.
jesli judogi jest na ciebie za duze to wrzuc do pralki i ustaw na 60st.,ja bym to zrobil po treningu ze wzgledow oszczednosciowych wody i pradu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 59
Mam około 174 cm wzrostu. Chciałbym kimono firmy REBEL do bjj zastanawiam się nad niebieskim gold za 260 zł + pas z tej samej strony. Jaki będzie odpowiedni rozmiar gi i pasa oraz czy to dobry wybór, tym bardziej że zaczynam przygodę z bjj. http://rbl.pl/index.php?products=product&prod_id=55 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 121
Chodzą mi po głowie następujące problemiki. Czy są jakieś zalecenia odnośnie prania Judogi w pralce pod względem szybkości końcowego wirowania, tzn. ile obrotów / minutę będzie ok (rpm: 0, 400, 800, 1100) ? Czy może wogóle bez szybkiego wirowania i na koniec po prostu wyciskamy ją w rękach aż odsączymy odpowiednią ilość wody?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 586 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 8106
Jak dbać o gi?

Nie dopuszczać do silnego zabrudzenia.
Prać wyłącznie w zimnej wodzie.
Nie wirować, żeby gi się zanadto nie skurczyło.
Nie używać wybielaczy z chlorem (chlor niszczy włókna i zmniejsza trwałość materiału).

Kolorowe gi przed pierwszym praniem moczyć przez pół godziny w wodzie z octem.
Ocet można dodawać też do każdego płukania, żeby chronić kolor przed blaknięciem.
Do prania używać wyłącznie proszków z systemami ochrony koloru.

coś tak drobnego, jak trzepot skrzydeł motyla
może wywołać tornado
na drugiej stronie świata.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Dzięki lukas za garść pomocnych info, jest tak jak myślałem (tzn. bez odwirowywania ) ale wolałem się upewnić.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 10498 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 47531
Lukas, podałbyś źródło jeszcze i było by cacy: http://rbl.pl/index.php?news=show&news_id=14

Mistrz7, spróbuj mokra judoge/gi wycisnąć w rękach bez wirowania. O ile ze psodnaimi sobie jako tako poradzisz, to "góry" nie dasz rady, a i nie wiem na czym ją potem powiesisz taką ciężką nasiąkniętą wodą.

Ja piorę w pralce z płynem do czarnych/ciemnych rzeczy na 30'C i normalnie wiruje na 800-1000 obrotów/min, ale skoro producent zaleca inaczej... cóż... Mi się przynajmniej nie skurczyło - jedynie po pierwszym praniu odrobinę(to też kwestia indywidualna poszczególnych firm).

Zmieniony przez - Rafał_B w dniu 2010-07-29 11:57:32
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Rafał_B, z wykręceniem ręką góry rzeczywiście jest pewnien problem. Może trzeba dysponować jakąś drakońską siłą uchwytu (swoją drogą, to chyba dobre ćwiczenie? ) lub po prostu judogą o bardzo małej gramaturze, aby się w 100% powiodło. Przy typowych (ok.750g/m2) i technize bez wirowania, zawsze zebrana woda zostaje i po pewnym czasie jak już wisi, to trzeba ponowić wykręcanie, tak około kilku razy, ale nawet po tym nadal nie ma pewności czy jest już wszystko wyciśnięte; aczkolwiek jest zdecydowanie lepiej niż po wyjęciu z bębna pralki Na powieszenie judogi ciężkiej i nasiąkniętej wodą mam taką metodę: szeroki wieszak od garnituru i zawieszam na belkę do podciągania.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 390 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 15203
Siema.

Po jakim czasie kupiliście swoje GI? Byłem na pierwszym treningu ostatnio i mam zamiar kontynuować, ale nie wiem po jakim czasie mniej więcej wypadałoby kupić GI.

Pozdro
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 21 Napisanych postów 852 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 9592
nie ma obaw,ze przy wirowaniu cos sie stanie. jesli mialo sie zbiec to zrobilo to podczas prania. na pewno nie jest zalecane suszenie w suszarkach chyba ze komus zalezy na zbiegnieciu sie szmaty. tak jak wyzej napisal rafal b.:plyn do prania tkanin kolorowych jesli gi jest kolorowe+temperatura prania 30-40stopni+wirowanie.
w ocet przy plukaniu nie wierze.

snowee-jak najszybciej chyba ,ze trenujecie NO GI jesli nie jestes pewny jak dlugo zakreci cie ten sport kup sobie cos taniego.z biegiem czasu jak sie wkrecisz to szarpnij sie na produkty z gornej polki.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 10498 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 47531
po jakim czasie mniej więcej wypadałoby kupić GI.

Jak się skończą upały, bo się ugotujesz
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Fight Quest- Tajlandia (program na Discovery)

Następny temat

:) Ile zarabia zapaśnik

Spalanie
Polecane artykuły