To już potwierdzone! Andrzej Gołota (41-6) 7 Listopada w Chengdu stanie w ringu naprzeciw Shannona Briggsa (48-5)! Stawką pojedynku ma być tytuł WBC intercontynental, co będzie przepustką dla zwycięzcy do walki o pas mistrza świata federacji WBC w kolejnej walce.
Dziś na łamach "Przeglądu Sportowego" tę informację potwierdził Ziggy Rozalski (menadżer Gołoty), który tak jak już wcześniej zapowiadał na początku tygodnia spotkał się z Donem Kingiem.
"Właśnie wracamy z Florydy od Dona Kinga. Dogadaliśmy się w sprawie najbliższych walk Gołoty. 'Dziadek' dał Andrzejowi wolną rękę jeżeli chodzi o rywala. Powiedział, że do wyboru jest McCline i Briggs. Andrzej wybrał Briggsa."- mówi Rozalski.
Gołota miał już kiedyś możliwość walki w Chinach. Wtedy pokonał tam Marcusa Rhode'a (34-34). Na wiadomość o walce w tak odległym kraju Gołota nie reaguje entuzjastycznie.
"Nie chce mi się tam lecieć, ale ten mistrzowski pas śni mi się po nocach. Tylko to trzyma mnie przy boksie! Muszę zlać Briggsa."- mówi Gołota.
Kibice w Polsce także będą mogli zobaczyć Gołotę, jednak data walki może ulec przesunięciu. Wszystko w rękach telewizji Polsat, która miałaby tę galę firmować i wyłożyć pieniądze na jej organizację.
"Andrzeja zobaczą też kibice w Polsce. Jeśli szybko dogadamy się z Polsatem, to już za miesiąc odbędzie się ta walka. Najprawdopodobniej we Wrocławiu. Jeśli nie zdążymy, Gołota przyleci do Polski na początku przyszłego roku."- mówi Rozalski.
Jeżeli wszystko poszłoby zgodnie z planem Gołota może w walce o mistrzostwo świata spotkać się z Vitali Klitschko, który wraca ze sportowej emerytury by 11 października walczyć z Samuelem Peter.
Pojawiły się także konkrety w sprawie walki Cunninham vs Adamek. Według informacji jakie podał dziś Ziggy Rozalski walka odbędzie się w Październiku.
"Nie będzie przetargu na organizację walki Cunningham vs Adamek. Dogadaliśmy się z Kingiem. Tomek będzie walczył w Nowym Jorku lub Atlantic City w połowie Października."- dodaje Rozalski.
Źródło: boxingnews.pl
Zmieniony przez - Marcin_VB w dniu 2008-08-27 10:13:31
Newsy MMA, K-1 i nie tylko - www.fight24.pl zapraszam!!!