Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Go On Granola Proteinowa - trawienie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 920

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 65 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 765
Cześć.
https://sklep.sante.pl/produkty/go-on-granola-proteinowa-z-czekolada-i-orzechami-300g
O czym może świadczyć fakt, że po spożyciu tej granoli bardzo pogarsza mi się trawienie, mam nadmiar gazów, że aż czasem skręca mnie w brzuchu, jak zjem więcej? Granola smaczna, jak i raczej dosyć pożywna, ale te objawy powodują, że nie mogę jej jeść regularnie.
Poza tym trawienie mam prawidłowe.
Pozdrawiam.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12448 Napisanych postów 161900 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240296
u mnie podobnie jest z twarogami:)
o ile skyr jeszcze przejdzie, tak zjedzenie 250 g twarogu juz niestety bedzie dosc ciezeki by przeszlo bezbolesnie przez kiszki%) a za mlodego jakos nie bylo klopotu, wiec z wiekeim tego enzymu laktazy jednak brakuje i nawet male ilosci potrafia byc klopotliwe tutaj :)
musialem sie pobodzic z tym, ze jednak miecho jest dla mnie najlepsza opcja hehe powrot do produktow ktore sa jak najmniej przetworzone tzw jednoskladnikowe, zawsze jest dobra opcja dla organizmu
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12448 Napisanych postów 161900 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240296
Witaj.
U mnie wystarczą już płatki owsiane pełnoziarniste aby wywoływać taki sam efekt o którym ty wspominasz tutaj u siebie w temacie. Mój organizm po prostu nie trawi płatków owsianych niezależnie od tego jakie przygotuje czy je gotuje czy zostawiam na noc zalane żeby sobie tam wszystko ładnie doszło niestety i tak mam wzdęcia i problemy trawie. Ja też niestety z takich smaczniejszych czekoladowych różnych granoli nie mogę korzystać. Tutaj dodatkowo jeszcze masz białka roślinne które mogą jeszcze nasilać tego typu problemy
1

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51935 Wiek 32 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
Ziarna, a szczególnie pełne ziarno, zawierają dużo składników, które są prebiotykami i 'smakują' drożdżom i bakteriom w przewodzie pokarmowym.
Samo w sobie pełne ziarno jest też źródłem drożdży i bakterii fermentacyjnych.
Można próbować różnych metod zmniejszających ich fermentacyjny potencjał jak:
-obróbka termiczna
-dodatek cynamonu, kakao, imbiru, czarnego pieprzu, kminku, kurkumy, ostrej papryki i innych bakteriobójczych przypraw
(niektóre nie pasują smakowo, ale jeśli oprócz granoli zjemy coś innego, można tę drugą rzecz doprawić pieprzem czy kminkiem)
- należy unikać łączenia ich z miodem, cukrem, ksylitolem, erytrytolem, mlekiem i jego przetworami (jogurt, kefir, ser biały itp.), a szczególnie z owocami, które nasilają fermentację (jabłka, śliwki, gruszki, winogrona, rodzynki, suszone owoce również)
- można popić kawą, herbatą, miętą czy innym napojem o działaniu hamującym bakterie
- można zwyczajnie zmniejszyć porcję i dojeść czymś mniej fermentującym.

Polecam też wypróbować lekkie zakwaszanie płatków czy innych wyrobów z pełnego ziarna, ponieważ to częściowo neutralizuje kwas fitynowy zawarty głównie w otoczce ziaren, a który może też być (moim zdaniem) przyczyną reakcji układu pokarmowego. Np.trochę soku z cytryny dodanego do surowych płatków zmieszanych z wodą i odstawionych na 15-60 minut.
Kwas działa dwojako - z jednej strony naddtrawia i zmiękcza błonnik, dzięki czemu minerały są bardziej dostępne w naszym przewodzie pokarmowym, z drugiej strony może też ułatwiać pracę bakteriom, więc najlepiej przetestować czy i jak nam to służy.

Przy niedoborach żelaza w organizmie, zakwaszanie i unikanie dużych ilości antybakteryjnych dodatków jest wskazane, bo wchłoniemy więcej minerałów z ziaren, kiedy przerobią je bakterie.

Przy nadmiarze żelaza kwas fitynowy hamuje dalsze jego wchłanianie, więc zakwaszanie nie jest potrzebne.

EDIT: doczytałam, że kwas fitynowy faktycznie może zaburzać pracę układu pokarmowego, ponieważ wiąże on część enzymów, potrzebnych do strawienia ziaren.
Namaczanie i zakwaszanie pomaga go usunąć. Można użyć nawet szczypty witaminy C w proszku.
Działa również łączenie płatków z produktami bogatymi w wit.C (jak truskawki czy kiwi).

Zmieniony przez - M-ka w dniu 29/05/2024 20:52:32
3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 65 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 765
Wow, dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź!
Nie łączyć z mlekiem - a ja tak tę granolę właśnie spożywałem - z mlekiem, jak płatki. To jak tę granolę jeść? Na sucho?
Ja to też lubię sobie podjeść na sucho właśnie po treningu, bo wchodzą jak chrupki.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78036 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 767015
Ciężko jest niestety jednoznacznie stwierdzić co dokładnie jest powodem problemów trawiennych w Twojej sytuacji. Często u wielu osób są to płatki owsiane, czy też orzechy/pestki z uwagi na obecność fitynianów, wysoką zawartość błonnika, wysoki stopień pochłaniania wody z jelita, czy też możliwą obecność glifosfatu. Poza tym, możesz mieć problem z jelitem drażliwym, sibo, celiakią, czy innymi zaburzeniami, przy których spożycie owsa nie będzie zalecane. Dziwne jednak byłoby, gdybyś problemy miał jedynie po tym produkcie, a po innych podobnych już nie.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51935 Wiek 32 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
ambaras19
Wow, dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź!
Nie łączyć z mlekiem - a ja tak tę granolę właśnie spożywałem - z mlekiem, jak płatki. To jak tę granolę jeść? Na sucho?
Ja to też lubię sobie podjeść na sucho właśnie po treningu, bo wchodzą jak chrupki.

No właśnie - problem w tym, że wszystkie tradycyjne połączenia mogą nasilać problem.
Może właśnie spróbuj jeść je jako chrupki i popijać jakimś bardziej obojętnym płynem, jak woda mineralna czy herbata bez cukru.

Być może redukcja ilości mleka też pomoże.

Ja na początku próbowałam jadać płatki owsiane jako owsiankę albo z małym dodatkiem mleka i też nieraz miałam problem, ale odkąd przestałam w ogóle łączyć je z mlekiem (tylko np. z bananem i miodem) - było ok.

Jak teraz o tym myślę, to może kwas fitynowy w nich zawarty, powoduje u podatnych osób upośledzenie trawienia laktozy (skoro może unieczynniać enzymy trawienne) i cała ta laktoza trafia do jelit, gdzie bakterie fermentacyjne mają z niej doskonałą dodatkową pożywkę (oprócz błonnika i innych składników płatków), co nasila produkcję gazu?...
Taka względna nietolerancja laktozy przy dużej ilości towarzyszących fitynianów.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
TomQ-MAG
(...) Ja też niestety z takich smaczniejszych czekoladowych różnych granoli nie mogę korzystać.

Być może dlatego, że czekoladowe wyroby wymagają większego dodatku cukru lub substancji słodzących (jak np. ksylitol czy erytrytol), aby nie były gorzkie z powodu kakao.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Ogólnie z mlekiem nie mam żadnych problemów. Jem płatki z mlekiem od dziecka codziennie z rana.
Teraz na śniadanie jem musli Banan i kakao z Innej Bajki i trawienie mam wzorowe.
Z gazami było tak, że jak zjadłem śniadanie o 6:00, to po kilku godzinach przez kilka godzin cały czas były "do wypuszczenia", treściwe i dopóki się "nie wypierdziałem", to ciągle mnie skręcało w brzuchu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
M-ka
TomQ-MAG
(...) Ja też niestety z takich smaczniejszych czekoladowych różnych granoli nie mogę korzystać.

Być może dlatego, że czekoladowe wyroby wymagają większego dodatku cukru lub substancji słodzących (jak np. ksylitol czy erytrytol), aby nie były gorzkie z powodu kakao.

Niestety to winja tylko i wylacznie platkow w moim przypadku :) nawet taka granola wlasnej roboty konczy sie rewolucjami :) co ciekawe platki jeczmienne moj organizm juz fajnie toleruje i tutaj moge smialo sobie na nie pozolic. Nawet po 120-150 gramow na porcje wchodzi bez problemu :) czasem niestety dany produkt trzeba wykluczyc z naszego jadlospisu, bo jego dostosownaie do naszych potrzeb wymaga wiecej zachodu niz to warte, a mamy obencie mozliwosc celowac w inne rodzaje zboz, platkow etc. Kazdy cos dla siebie znajdzie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
TomQ-MAG
M-ka
TomQ-MAG

Niestety to winja tylko i wylacznie platkow w moim przypadku :) nawet taka granola wlasnej roboty konczy sie rewolucjami :) co ciekawe platki jeczmienne moj organizm juz fajnie toleruje i tutaj moge smialo sobie na nie pozolic. Nawet po 120-150 gramow na porcje wchodzi bez problemu :) czasem niestety dany produkt trzeba wykluczyc z naszego jadlospisu, bo jego dostosownaie do naszych potrzeb wymaga wiecej zachodu niz to warte, a mamy obencie mozliwosc celowac w inne rodzaje zboz, platkow etc. Kazdy cos dla siebie znajdzie

Ok, zrozumiałam wcześniej, że po kakaowych jest gorzej, niż zwykle.

Być może jęczmienne mają więcej enzymów potrzebnych do ich strawienia, owies ma ponoć bardzo niekorzystny stosunek fitynianów do fitazy.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
ambaras19
Ogólnie z mlekiem nie mam żadnych problemów. Jem płatki z mlekiem od dziecka codziennie z rana.
Teraz na śniadanie jem musli Banan i kakao z Innej Bajki i trawienie mam wzorowe.
Z gazami było tak, że jak zjadłem śniadanie o 6:00, to po kilku godzinach przez kilka godzin cały czas były "do wypuszczenia", treściwe i dopóki się "nie wypierdziałem", to ciągle mnie skręcało w brzuchu

Być może dodatki, skład czy różnice w obróbce składników tamtego konkretnego produktu Ci nie służą... Czasami bardziej przetworzony produkt jest łatwiej strawny, niż ten niby zdrowszy, mniej przetworzony, np.płatki poddane obróbce w wyższej temperaturze.
Tak, jak sugeruje TomQ-MAG, chyba najprościej zastąpić go czymś, co lepiej tolerujesz.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Fit ciastka w diecie

Następny temat

Dieta - jak ułożyć?

Spalanie
Polecane artykuły