Składniki:
- Twaróg chudy 250g
- Jaja kurze 2szt. (100g)
- Mąka pszenna
- soda oczyszczona/proszek do pieczenia - płaska łyżeczka
- cynamon płaska łyżeczka
- słodzidło
Przygotowanie:
Twaróg rozbijam widelcem jak najdrobniej, wbijam dwa jajka i mieszam jeszcze dodatkowo rozbijając twaróg. W międzyczasie rozpuszczam słodzik (dodawałem w tabletkach), także tutaj co kto woli/używa. Rozważam też wypróbować w wersji wytrawnej, więc można też słodzik pominąć a spróbować z przyprawami, ziołami itp. Dodaję słodzidło, przesianą mąkę i cynamon - mieszam widelcem i zostawiam na 5-10 minut. Rozgrzewam gofrownicę i nakładam po jednej dużej łyżce ciasta - w mojej są to kwadraty o boku ok. 10-12cm i wychodzą mi 4 gofry. Piekę na oko ok 5-7 minut, nie zaciskam rączki bo mocno fajnie wyrastają dzięki czemu są chrupiące i pulchne/miękkie w środku. Wyciągam dodaję ulubione dodatki i można zajadać.
Na zdjęciu z frużeliną i orzeszkami pinii

Makro

Wrzucam przepis na najlepsze jakie do tej pory wyszły, czyli z mąki pszennej, z owsianej dobre, ale nie rosną, z kolei ryżowa kompletnie się nie nadaje - dorzucam zdjęcie na dole

a tutaj dowód, na to że mąka ryżowa się nie nadaje


Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html