Szacuny
10
Napisanych postów
691
Wiek
39 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
7764
Jak obliczyć ile wartości odżywczych ma gotowana pierś z kurczaka. We wszystkich tabelkach jest podawana wartość 100g surowej piersi po ugotowaniu, a jak wiadomo podczas tego zabiegu masa piersi się zmniejsza (ubywa wody z mięsa).
Kupuję już ugotowane piersi i chciałbym wiedzieć jak to jest z ich wartością odżywczą...
"Nie dyskutuj z d****em: najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Szacuny
3
Napisanych postów
280
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
6520
Obróbka termiczna nie zmienia ilości białka (albo zmienia pomijalnie mało).
Dopiero zaczaiłem o co chodzi. Ile ma białka 100g gotowanej piersi.
Najlepiej ugotuj 100g surowej piersi, zważ po ugotowaniu i policz ile procent wagi traci po obróbce. Potem to odpowiednio przelicz na 100g gotowanej piersi.
Zmieniony przez - Batis w dniu 2008-12-08 02:09:14
"...maglować, maglować - do bólu do granic wytrzymałości..."
Mariusz P.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78029
Wiek
40 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766969
Nastepnym razem waz przed obrobka i nie bedzie problemu. Albo podziel te 9kg na rowne pordzje, tak zeby mniej wiecej wyszlo po 200g, czy ile Ci pasuje.
Szacuny
1
Napisanych postów
19
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
77
przede wszytkim zmień kurczaka na indyka,kurczak przyswaja całe badziewie którym faszerują i potem to zjadasz,indyk jest w tej samej cenie ale jest czyściutki bo nie przyswaja tak tej chemi po której kurczaki rosną tak błyskawicznie.
Szacuny
0
Napisanych postów
40
Wiek
45 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
734
Kilka lat temu był wielki bum na kurczaki, wszyscy zachwalali to mięso jako zdrowsze, delikatniejsze, łatwiejsze i szybsze w przyżądzaniu w porównaniu do wołowiny czy wieprzowiny i przede wszystkim tańsze; jednak szybko się okazało jak wygląda i na czym polega hodowla drobiu. Jakie pasze i jakimi metodami są aplikowane tym ptakom. Nie sądzę, aby chów kurczaków i indyków czymkolwiek się różnił. I jedne i drugie ptaki wypychane są w ten sam sposób paszami. Tak samo je trawią i tak samo na nich przybierają. Po prostu kurczaki się powoli przejadają i szukają zastępstwa więc teraz będzie moda na indyki. Mi osobiście to mięso nie odpowiada (przypomina przerośnięty schab); jest wiórowate, twarde i nie wiem czemu ale się go po prostu brzydzę :)
Szacuny
0
Napisanych postów
96
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1092
jest jedna roznica.
Indyki sa odporne na faszerowanie ich hormonami i specjalnie to na nie nie działa. Natomiast kurczaki wręcz odwortnie. Dlatego indyki teoretycznie bedą bardziej naturalne.