Grillowany dorsz z duszonymi warzywami
Składniki na jedną porcję:
1 ok. 150 g filet z dorsza
pół małej cukini
pół małej marchewki
1 mała cebula
ząbek czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
1 cytryna
kilka migdałów
suszony tymianek
oliwa z oliwek
sól oraz pieprz
Przygotowanie:
Ryba: filet z dorsz myjemy i osuszamy,siekamy świeży rozmaryn, oprószamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz rozmarynem, skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, marynujemy przez kilka chwil. Rozgrzewamy patelnię gilową lub grilla. Smażymy z obu stron do zrumienienia(najpierw skórą do dołu).
Warzywa: cukinię oraz marchewkę kroimy w paski, cebulę kroimy w półplasterki, czosnek drobno siekamy, Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy wszystkie warzywa i dusimy chwilę na małym ogniu, mają delikatnie zmięknąć ale jednocześnie pozostać chrupkie. Doprawiamy sola, pieprzem oraz suszonym tymiankiem.
Na suchą patelnie wrzucamy migdały, prażymy przez chwilę i pilnujemy żeby się nie spaliły bo inaczej zgorzknieją.
Rybę podajemy na gorących warzywach, skrapiam oliwą, sokiem z cytryny i na końcu dodaje podprażone migdały. Samo zdrowie.
Jest to wersja dania bardziej dla osób dbających o linie, jednak dodając tutaj solidną porcje węglowodanów, możemy je potraktować jako porządny posiłek po treningowy :).
Wartości odżywcze:
Białko: 30 g
Węglowodany: 10 g
Tłuszcze: 18 g
Kcal: 439

Składniki na jedną porcję:
1 ok. 150 g filet z dorsza
pół małej cukini
pół małej marchewki
1 mała cebula
ząbek czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
1 cytryna
kilka migdałów
suszony tymianek
oliwa z oliwek
sól oraz pieprz
Przygotowanie:
Ryba: filet z dorsz myjemy i osuszamy,siekamy świeży rozmaryn, oprószamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz rozmarynem, skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, marynujemy przez kilka chwil. Rozgrzewamy patelnię gilową lub grilla. Smażymy z obu stron do zrumienienia(najpierw skórą do dołu).
Warzywa: cukinię oraz marchewkę kroimy w paski, cebulę kroimy w półplasterki, czosnek drobno siekamy, Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy wszystkie warzywa i dusimy chwilę na małym ogniu, mają delikatnie zmięknąć ale jednocześnie pozostać chrupkie. Doprawiamy sola, pieprzem oraz suszonym tymiankiem.
Na suchą patelnie wrzucamy migdały, prażymy przez chwilę i pilnujemy żeby się nie spaliły bo inaczej zgorzknieją.
Rybę podajemy na gorących warzywach, skrapiam oliwą, sokiem z cytryny i na końcu dodaje podprażone migdały. Samo zdrowie.
Jest to wersja dania bardziej dla osób dbających o linie, jednak dodając tutaj solidną porcje węglowodanów, możemy je potraktować jako porządny posiłek po treningowy :).
Wartości odżywcze:
Białko: 30 g
Węglowodany: 10 g
Tłuszcze: 18 g
Kcal: 439
