Witam,
zastanawiałem się nad zakupem gryfu o tej dlugości (120cm), bo z łatwością zmieściłby mi się w domu (alternatywą jest 175cm).
Używałbym go tylko do przysiadów (na razie robię z hantlami 2 x 18kg, ale bez problemu jestem w stanie wykonać 30+ powtórzeń)
i martwego ciągu (nigdy nie robiłem).
Moje dane:
wzrost 176
waga 76
w ramionach jestem dosc szeroki (jak na przecietna osobe): 47 cm
dlugosc rak (od barku konca palcow) ok 70cm
Na pewno nie mam nadwagi itd, waga pochodzi glownie z miesni i 'duzych nog' (42cm w lydkach, 56 cm w udach):
od malego jezdze na nartach a od ok trzech lat do tego biegam.
Sprawność:
podciąganie (nachwytem): 14 powtórzeń
podciąganie (+25kg na plecach): 1
pompki: 30
biceps z hantlami 18kg: 1
z hantlami 16kg : 6
z haltlami 14kg: 15
Ambicje kulturystyczne: żadne, z wyglądu już jestem zadowolny, ale zawsze może być trochę lepiej.
Głownie mi chodzi o siłę/sprawność itd.
Nie używalbym tej sztangi nigdy do wyciskania na klatę. WIem, ze można ją obiążyć do 160kg.
Nie wiem czy przy przysiadach ćwicząc w domu i samemu sobie ją zakładająć na plecy, to by bylo w ogole
bezpieczne: w sensie, że zawsze 'podnosilbym ją z ziemi i klad na plecy' a nie brał z jakiegoś stojaka/ktos by mi
ją zakładał.
Alternatywą bylby dokupienie obciążeń do tych hantli i robienie przysiadów z nimi i 'symulowanie
martwego ciągu hantlami', ale to drugie pewnie w ogóle juz nie ma sensu.
Wiec moze w ogoel ze zgledow bezpieczeństwa przysiady ze sztangą w moim przypadku odpadają?
Jest sens kupować do samego martwego ciągu?
Czy w ogóle 120cm to za malo do tego?
Z góry dziękuję za odpowiedź!
zastanawiałem się nad zakupem gryfu o tej dlugości (120cm), bo z łatwością zmieściłby mi się w domu (alternatywą jest 175cm).
Używałbym go tylko do przysiadów (na razie robię z hantlami 2 x 18kg, ale bez problemu jestem w stanie wykonać 30+ powtórzeń)
i martwego ciągu (nigdy nie robiłem).
Moje dane:
wzrost 176
waga 76
w ramionach jestem dosc szeroki (jak na przecietna osobe): 47 cm
dlugosc rak (od barku konca palcow) ok 70cm
Na pewno nie mam nadwagi itd, waga pochodzi glownie z miesni i 'duzych nog' (42cm w lydkach, 56 cm w udach):
od malego jezdze na nartach a od ok trzech lat do tego biegam.
Sprawność:
podciąganie (nachwytem): 14 powtórzeń
podciąganie (+25kg na plecach): 1
pompki: 30
biceps z hantlami 18kg: 1
z hantlami 16kg : 6
z haltlami 14kg: 15
Ambicje kulturystyczne: żadne, z wyglądu już jestem zadowolny, ale zawsze może być trochę lepiej.
Głownie mi chodzi o siłę/sprawność itd.
Nie używalbym tej sztangi nigdy do wyciskania na klatę. WIem, ze można ją obiążyć do 160kg.
Nie wiem czy przy przysiadach ćwicząc w domu i samemu sobie ją zakładająć na plecy, to by bylo w ogole
bezpieczne: w sensie, że zawsze 'podnosilbym ją z ziemi i klad na plecy' a nie brał z jakiegoś stojaka/ktos by mi
ją zakładał.
Alternatywą bylby dokupienie obciążeń do tych hantli i robienie przysiadów z nimi i 'symulowanie
martwego ciągu hantlami', ale to drugie pewnie w ogóle juz nie ma sensu.
Wiec moze w ogoel ze zgledow bezpieczeństwa przysiady ze sztangą w moim przypadku odpadają?
Jest sens kupować do samego martwego ciągu?
Czy w ogóle 120cm to za malo do tego?
Z góry dziękuję za odpowiedź!