Szacuny
0
Napisanych postów
206
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
4215
Witam ej wiecie moze co to moze byc?
Mam 17 lat i ostatnio zauwazylme ze na moim prawym jaju pojawil sie pod skórą jakis guzek tak jakby jakis pryszczyk pod skóra tylko ze on jest na jaju!
Nie wiem co robic
Szacuny
6313
Napisanych postów
78019
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766910
Jądra są niezmiernie istotną częścią układu płciowego mężczyzny. Jądro jest narządem parzystym, ale jedno może być odrobinę większe od drugiego. Między kanalikami znajdują się komórki odpowiedzialne za produkcję męskich hormonów płciowych. W jądrach znajduje się nabłonek nasieniotwórczy, który składa się ze spermatydy i spermatogonia. To właśnie z nich powstają męskie komórki rozrodcze. Jądra są w dużej mierze odpowiedzialne za produkcję plemników, powinny być traktowane ze szczególną troską i regularnie badane.
Każdy mężczyzna powinien wykonywać samobadanie jąder i znać objawy chorób jąder, takich jak rak, żylaki powrózka nasiennego, zapalenie jądra czy skręt jądra.
Dość łatwo można sprawdzić, czy nie posiadają one jakichś gruczołów/guzków, bardzo delikatnie dotykając mosznę.
W razie zauważenia jakichkolwiek zmian zachodzących w jądrach należy niezwłocznie udać się do lekarza pierwszego kontaktu, który skieruje mężczyznę do specjalisty w tejże dziedzinie.
Szacuny
24
Napisanych postów
126
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
3575
Jak znam życie, to zapewne najzwyklejszy na świecie pryszcz! ;) Mi kiedyś też jeden całkiem spory wyrósł na jaju i początko również się przeraziłem, że to jakiś guz, ale postanowiłem go wycisnąć i udało się. <lol2>