Szacuny
0
Napisanych postów
3
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
281
Witam, zacznę od początku. Zacząłem ćwiczyć na siłowni w styczniu, ważąc 59 kg przy 187 cm wzrostu. Wszystko było okej, masa, dieta trzymana, makro wyliczone itp. Obecnie ważę 75 kg. Jednak jakoś miesiąc temu zauważyłem wyczuwalny dotykowo guzek, który po dotknięciu powoduje dyskomfort, jest on tylko na jednym sutku. Przesyłam zdjęcie jak to obecnie wyglada. Co to może być?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
34744
Napisanych postów
25146
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
282588
Dla świetego spokoju idź zrób USG bo o ile u nastolatków lub osób na środkach czesty temat to ty już dojrzałeś i nie bierzesz środków więc takie zmiany mogą mieć różne podłoże
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12443
Napisanych postów
161889
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240247
Witaj. Niestety moz ebyc to gino, jak wpsomina kolega flex. Warto by bylo od razu skontrolwoac hormony estradiol, prolaktyne, progesteron, aby w razie czego szybko zadzialac jeszcze farmakologia, jezeli sie da. USG oczywiscie rownolegle tez mozna zorbic, aby ocenic co tam sie zadzialo: conico mozes zprzeczytac tutaj: https://www.sfd.pl/art/Odchudzanie/Co_to_jest_Lipomastia_Skąd_się_bierze_i_jak_się_jej_pozbyć_-a6169.html co prawda art o lipo, ale o gino tez cos napisalem w srodku
Szacuny
6313
Napisanych postów
78025
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766950
Rzeczywiście, jak sugerują koledzy powyżej, istnieje w takiej sytuacji duże prawdopodobieństwo wystąpienia ginekomastii. Co prawda, po wrzuconym zdjęciu nie widać tego jakoś znacznie, ale trochę sutki się różnią, a to że wyczuwasz zgrubienie i po jego uścisku dyskomfort mówi już nam dość dużo. W takiej sytuacji nie pozostaje nic innego, jak wybrać się do lekarza specjalisty w celu wykonania badania USG. Wtedy wszystko będzie jasne. Do tego warto jeszcze przemyśleć pełne badania hormonalne, aby zobaczyć co tam jest nie tak.