Szacuny
17
Napisanych postów
290
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
794
Witam. Czy jest wśród Was choć jedna osoba, której hmb słuzy? Słyszałem o tym wiele negatywnych opinii. Jednak sam brałem wiele spalaczy jak cla czy karnityna, jak również efedryna (z tussi), clenbuterol, thermal i wszystko to totalny shiy działało ledwo lub wcale jednak na tle tego wszystkiego hmb jak brałem kiedyś to pamiętam zadziałało najlepiej.
Czy ktoś miał podobnie. Wszystko to albo nie działa wcale, albo podnosi tylko potliwosc i temp. a to hmb tak zauważałem za każdym treningiem jak ten fet zagęszcza. Chce spalić troche obwód w pasie mam 87cm w tej chwili a za niedługo zaczynam cykl więc wiadomo.... Co na ten temat myślicie?
Szacuny
1431
Napisanych postów
15979
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
230563
1. Co to jest HMB
2. Zalety stosowania HMB
3. Dla kogo jest przeznaczone
4. Dawkowanie
Suplement HMB (beta-hydroksy-beta-metylomaślan) to kwas tłuszczowy o krótkim łańcuchu, który wytwarzany jest z leucyny, jednego z aminokwasów rozgałęzionych BCAA. HMB powstaje w skutek procesu zwanego proteolizą, prowadzącego do rozpadu protein.
Jakie są zalety stosowania HMB?
- zmniejszenie katabolizmu mięśniowego
- zwiększenie wytrzymałości i siły mięśniowej
- wspomaganie spalania tkanki tłuszczowej
- wspomaganie rozwoju tkanki mięśniowej
- przyspieszenie regeneracji mięśni
Dla kogo jest przeznaczone HMB?
Głównie dla sportowców, ale najlepiej dla osób początkujących i tych, które wracają po przerwie do treningów. Wtedy właśnie działanie suplementu jest najbardziej odczuwalne w działaniu. Oczywiście większy wzrost masy mięśniowej i szybsze efekty redukcyjne to może być spowodowane podjęciem jakiejkolwiek formy ruchu czy diety. Kolejna kwestia jest taka, że metabolizm osób zaawansowanych jest na tyle szybszy, że samodzielnie jest w stanie sobie poradzić by uzyskać podobny efekt.
Dawkowanie
Zalecane dawkowanie to 2-3 gramy suplementu na dobę, najlepiej podzielone na 3 dawki. Korzystne działanie suplementu najbardziej odczuwalne jest po ok. 12 tygodniach, więc trzeba się uzbroić w cierpliwość.
Szacuny
15
Napisanych postów
1210
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
19125
poza pustka w portfelu nic godnego uwagi nie poczulem
jestes na redukcji??masz diete z ujemnym bilansem kalorycznym?? to ciekawe, ze termogeniki przyniosly tak mizerne efekty
Szacuny
6
Napisanych postów
248
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
3160
Witam
Proponuję nie brać wszystkiego serio co producenci na etykietach suplementów piszą.
„2kg w tydzień” itd.
Arnold5551 suplementy rzeczywiście działają. Jedne lepiej inne gorzej. Może nie wszystkie są warte swojej ceny. Nie wszystkie też warto używać w danym okresie treningowym. Suple zdecydowanie ułatwiają nam treningi, zapobiegają nadmiernemu wyeksploatowaniu organizmu itd.
Problem poważny robi się wtedy kiedy suplementy stają sie naszą bazą – jedzenie oraz trening schodzi na dalszy plan. Wtedy faktycznie suplementy nie działają.
Co do HMB – niestety rozczarowało troszkę sportowców, co nie znaczy, że nie jest to wartościowy suplement. (w pewnych okresach warty uwagi). Problemem jest jednak jego cena i dawki jakie są zdecydowanie efektywne.
Szacuny
0
Napisanych postów
8
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
685
panowie jesli ktos mowi ze HMB nie działa to nie ma pojecia o czym mowi
nie jest to co prawda kreatyna ktora daje niemalze natychmiastowe efekty ale przy odpowiedniej diecie działa cuda
powiem tak wszystko co pisza na temat tego supla jest prawdziwe a nawet wiecej !!!