Szacuny
98
Napisanych postów
329
Wiek
42 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
62632
Napiszcie mi proszę jak to jest z tym filetem bez skóry z halibuta niebieskiego (kupuje w Lidlu). Źródła w internecie podają rożne wartości na B i T, jedne ze około 15 gram B i T, inne, ze chuda ryba i ma około 2g T i 19g B. Jak to w końcu jest?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
3032
Napisanych postów
51847
Wiek
35 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
350793
Halibut grenlandzki(niebieski) - tłusty, halibut pacyficzny/atlantycki - chudy, także obie wartości są poprawne, przy czym niewiele osób wie, że istniej więcej niż jeden gatunek halibuta i stąd nieścisłości.
1
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78029
Wiek
40 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766969
Zgadza się. Ilości kalorii i składników odżywczych zależne będą od gatunku tej ryby. Dużo częściej spotykany jest halibut grenlandzki (niebieski). Spożywając go, po konsystencji ryby, wyraźnie można wyczuć, że jest w nim dość sporo tłuszczów. Halibut pacyficzny (atlantycki) ma bardziej suchą konsystencję. Mniej więcej, tak jak porównanie łososia dzikiego, z łososiem norweskim (hodowlanym). Również jest spora różnica ilości tłuszczów i struktury/konsystencji ryby. Co ciekawe w przypadku halibuta błędy pojawiają się niestety również na etykietkach.