Szacuny
1
Napisanych postów
8
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
102
Witam, wiem, że były już tematy o hantlach ale interesuje mnie opinia o tych bitumicznych, tzn. to coś zalane plastikiem :) Planuje kupić 2x20 bo wydaje mi się, ze takie będą najlepsze. I tu się zaczyna problem, bo nie mam za dużo kasy (ok.100 zł) i znalazłem kilka takich produktów, ale są to hantle bitumiczne, które nie chwalą się dobrą opinią, a na żeliwne niestety mnie nie stać, zwłaszcza na 2x20 :/ Więc pytanie: czy jeśli będę te plastiki traktował bardzo czule to coś z nich będzie ? Czy rozpadną się po miesiącu ?
Szacuny
4064
Napisanych postów
45443
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
348498
Witam
Tak naprawdę najlepszą opcją są hantle żeliwne, które mają duża wytrzymałośc i jesteśmy w stanie nałożyć na nie dużo obciążenia. Hantle bitumiczne mają tę zaletę, iż są tanie. Jednak z pewnością ich wadą jest to, że podczas rzucania łatwo je uszkodzić i ponadto zajmują sporo miejsca. Jeśli ktoś podchodzi poważnie do treningów to w końcu zabraknie na nich miejsca. Zatem mogą być dobrą opcją ale tylko na początku treningów. Później należałoby się zaopatrzyć w hantle żeliwne.
Co do samych hantli, możesz z nimi wykonać solidny trening całego ciała. Dobrze, by miały regulację obciążenia, gdyż wtedy będziesz mógł wykonać z ich użyciem większośc ćwiczeń. Przykładowy plan z użyciem hantli to :
1.Wykroki z hantlami 4 x 10p na nogę
2.Pompki klasyczne na ziemi 4 x 12-15p
3.Wiosłowanie hantlą w opadzie tułowia 4 x 10p
4.Wyciskanie hantli na barki stojąc 4 x 10p
5.Uginanie z hantlami stojąc 4 x 10p
6.Wyciskanie francuskie 4 x 10p
Taki trening najlepiej wykonywać co drugi dzień. Zadbaj ponadto o prawidłowe odżywianie to na Twoim ciele z pewnościa zaczną pojawiać się mięsnie.
Pozdrawiam
„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Szacuny
11182
Napisanych postów
51928
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Lepiej kupić raz a porządnie. Wakacje są, idź do roboty :) Ja zaczynałem kompletować sprzęt w Twoim wieku, teraz po 2 latach żaluje, bo straciłem troche grosza na tych wszystkich chińskich gównach. Jeśli gryfy to tylko gładkie od Marbo. Co do obciążenia to tylko toczone stalowe, do żeliwa nie warto dopłacać.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51928
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Jak będziesz się z nimi obchodził ostrożnie to się nie zniszczą szybko ale nie wiem jak można się cackać ze sztangą, może na początku tak... Przy mc albo zrzuconej z pleców sztangi z przysiadu może być krucho.
Też radziłbym kupić porządne, wiadomo trochę kosztuje ale nikt ci nie każe kupować nówek bo to się przecież nie zużywa, stal albo żeliwo, powoli a się uzbiera. Też miałem ten problem, odłożyłem kupiłem i teraz będzie służyło wieki.
Szacuny
4
Napisanych postów
572
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
5846
dokładnie lepiej kupić raz a dobrze niż pózniej żałować proponuje dozbierać i zdecydować się na zakup normalnych hantli, zwłaszcza że te zestawy z obciążeniami bitumicznymi mają gryfy o małej średnicy i niezbyt wygodnie się na nich ćwiczy
Szacuny
1
Napisanych postów
8
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
102
Co do gryfów to mi chyba nie będzie przeszkadzać bo nie mam jakichś wielkich łap (około 165cm wzrostu :D ). A co do tych hantli w linku niestety mnie nie stać :/ Ale będę szukać, może ktoś z was znalazł jakieś dobre i tanie używane hantle ?
Szacuny
11182
Napisanych postów
51928
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Ja ci mogę zaproponować tylko tablica.pl i inne portale z ogłoszeniami, można trafić w regionie i odebrać na miejscu - koszty spadają. Co do grafików do hantli szukaj takich o średnicy 28mm dużo lepiej leży w dłoni.
Szacuny
2
Napisanych postów
10
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
328
U nas na siłowni, mamy bardzo podobne. A konkretnie 4 x 2,5kg i 8 x 1,25kg, narzekać na nie zbytnio nie mogę, choć czasem na ich miejsce mógłbym bez problemu założyć sporo więcej obciążenia. Na razie jednak mi wystarczy tyle ile mam. Raz z jednego krążka tylko zaczęło się lekko posypywać, ale luka została zaklejona i problem z głowy, po zważeniu okazało się, że krążek nic nie stracił na wadze. Krążki używane blisko 6 miesięcy przeze mnie. Nie jestem jednak ich pierwszym właścicielem, poprzedni miał je ok 2 lata i są w dobrym stanie.
2
Cele do stycznia 2013:
- 100 kg na klatkę
- 60 kg - barki
- 40cm w bicku
- 20 podciągnięć nachwytem
- utrzymanie wagi 71kg