Witam, przez ostatnie 2 tygodnie odczuwałem silny ból brzucha pomiędzy pępkiem a mostkiem, który potrafił trwać nawet po 5-6 godzin, po czy ustępował jednak następnego dnia ponownie powracał. Miałem podejrzenie przepukliny lub wrzodów żołądka jednak usg nic nie wykazało i następnie miałem gastroskopię (koszmar, nie życzę tego badania nawet najgorszemu wrogowi). Po gastroskopii okazało się, że mam helicobacter pylori (czyli w sumie najmniejsze zło w porównaniu do wrzodów nie mówiąc już o przepuklinie). Lekarz przepisał mi następujące leki: antybiotyk Duomox, Controloc (Pantoprazolum) 20, Metronidazol Polpharma. Mam je brać przez 12 dni. Po 1 dniu stosowania codzienne bóle już nie powróciły. I tu chciałbym zadać pytanie. Czy te leki a także antybiotyk mocno nasilają procesy kataboliczne i blokują syntezę białek? Przez to całe 2 tygodniowe zamieszanie straciłem już 3 kg i nie chcę dopuścić do kolejnych spadków- czy w związku z braniem tych leków mam się nastawić na kolejne spadki?
Lekarz powiedział, że mogę ćwiczyć jednak zmniejszyć intensywność i obciążenia na treningu, co do diety powiedział, że mogę jeść normalnie jednak unikać rzeczy ostrych i ciężkostrawnych, chociaż mam dietę 2,5g białka na kg, 4 węgle i 1 tłuszcze- uważa, że jem za duże ilości białka- ale to norma, oni by chcieli byśmy jedli 1g białka
Jeżeli podane przezemnie leki mają znaczący wpływ na katabolzim co mogę zrobić- może zapytać o ewentualne zamienniki tych leków, bądź co dodatkowo jeść (to że mam pić dużo jogurtów naturalnych to wiem
)
Kupiłem sobie siemię lniane i wypijam zieloną herbatkę po prawie każdym posiłku
Ktoś na forum może także miał helikobakter, i chce się podzielić ewentualnymi wrażeniami, radami, przestrogami itd. Pozdrawiam i dzięki z góry za odpowiedzi.
Lekarz powiedział, że mogę ćwiczyć jednak zmniejszyć intensywność i obciążenia na treningu, co do diety powiedział, że mogę jeść normalnie jednak unikać rzeczy ostrych i ciężkostrawnych, chociaż mam dietę 2,5g białka na kg, 4 węgle i 1 tłuszcze- uważa, że jem za duże ilości białka- ale to norma, oni by chcieli byśmy jedli 1g białka

Jeżeli podane przezemnie leki mają znaczący wpływ na katabolzim co mogę zrobić- może zapytać o ewentualne zamienniki tych leków, bądź co dodatkowo jeść (to że mam pić dużo jogurtów naturalnych to wiem

Kupiłem sobie siemię lniane i wypijam zieloną herbatkę po prawie każdym posiłku

Ktoś na forum może także miał helikobakter, i chce się podzielić ewentualnymi wrażeniami, radami, przestrogami itd. Pozdrawiam i dzięki z góry za odpowiedzi.