Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Hemofobia - porady

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 295

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Wiek 69 dni Na forum 68 dni Przeczytanych tematów 28
Witam, mam 23 lata, przychodzę z dość nietypowym problemem, sam nawet nie wiem gdzie szukać pomocy, może ktoś przechodził przez coś podobnego i jest w stanie mi pomóc - mianowicie okropnie boję się krwi, igieł, pobierania, wszelakich zabiegów itp. może to wydawać się dość normalne, pewnie dużo osób cierpi na taką fobię, problem w tym, że w moim przypadku jest to na ogromną skalę, nie jestem w stanie zmierzyć sobie ciśnienia, pulsu, rozmawiać o sercu, narządach lub słuchać, a samo słowo "krew" wywołuje u mnie natychmiastową reakcje organizmu, przy tym temacie robi mi się cholernie niedobrze i doprowadza to praktycznie do omdlenia jeśli nie zostanie przerwane, nie jest w stanie sobie zmierzyć ciśnienia, na samą myśl mi słabo, a przy próbach rezygnuje w trakcie bo paru sekundach bo nie jestem w stanie tego znieść, przykładowo dentysty i ogólnie bólu nie boję się, myślę, że próg bólu rownież mam wysoki, problem tkwi w tym co opisałem wyżej, nie jestem w stanie zrobic jakichkolwiek badań, zgłosić się do lekarza z jakimś problemem bo podstawą są badania krwi lub ciśnienia, a ja po prostu nie jestem w stanie, wiem, że temat może wydawać się po prostu śmieszny ale to natychmiastowa reakcja mojego organizmu, nie jestem w stanie tego sam psychicznie zmienić, próbowałem w trakcie głupiego mierzenia ciśnienia kompletnie o tym nie myśleć, zająć czymś mózg ale gdy tylko poczułem puls natychmiastowo przerywałem pomiar, nie jestem w stanie, po fakcie musiałem sie uspokoić, trzęse się kilka minut zaprzątając sobie tym głowe. Pytanie moje czy wiecie gdzie lub u kogo mógłbym szukać pomocy, problem dla mnie jest ogromny, parę osób sugerowało mi psychologa ale ciężko mi uwierzyć, że ktoś nie ingerując w mój organizm fizycznie jest w stanie mi pomóc, sama zmiana świadomości i postrzegania tego od wielu lat jest dla mnie nierealna do zmian, chociaż nie wykluczam, że może rozmowa z nim przyniesie jakąś pomoc, z góry - dziękuje.

Tak na marginesie - nie mam zadnych nalogow, nigdy nie bralem zadnych substancji, narkotykow, alkoholu nie tknąłem od ponad 4 lat, a nałóg z nikotyną rzuciłem prawie rok temu, zdrowo sie odzywiam, prowadze aktywny tryb zycia i nie mam problemow ze zdrowiem na razie.

Zmieniony przez - 118618211x w dniu 2025-02-16 21:30:06

Zmieniony przez - 118618211x w dniu 2025-02-16 21:32:58

Zmieniony przez - 118618211x w dniu 2025-02-16 21:36:15
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 39 Wiek 34 lat Na forum 95 dni Przeczytanych tematów 1377
Może obawiasz się po prostu kruchości swojego ciała. Bo przykładowo, nie masz kontroli nad sercem, działa niezależnie od Ciebie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Wiek 69 dni Na forum 68 dni Przeczytanych tematów 28
Powiem szczerze, że może coś w tym być, na pewno temat serca nie jest dla mnie przyjemny, jak poczuje, ze bije i nie jest to zalezne ode mnie, zaczne o tym myslec i o rzeczach powiązanych z tym to automatycznie jest mi zle, z czasem co raz bardziej az nie jestem w stanie wysiedzieć w miejscu, musze sie przejsc po pokoju czy gdziekolwiek
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12443 Napisanych postów 161889 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240247
Siemka
Z ta krwia to wiele osob tak ma. Ja sam nie lubie jej widoku i dopoki nie leje sie ze mnie nieco grubszym strumieniem, to jeszcze da sie przezyc, ale np. pobieranie krwi sprawia, ze jestem w stanie zemdlec %)

Twoja reakcja to nie tylko kwestia psychiki – to fizjologiczna odpowiedź organizmu. Możesz nawet racjonalnie rozumieć, że pobranie krwi nie jest zagrożeniem, ale układ nerwowy funkcjonuje według własnych zasad. To jak z odruchem cofania ręki od ognia – nie kontrolujesz tego świadomie.

Tutaj metody terapii poznawczo-behawioralnej dosc dobrze sie sprawdzaja, aby nieco nasza psychike przeprogramowac
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Dzięki bardzo za odpowiedź, biorę się za to póki nie jest za późno;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6313 Napisanych postów 78025 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766950
Rzeczywiście dość dużo osób ma problem z obawami przed zastrzykami, pobieraniem krwi, czy też ogólnie widokiem krwi. O ile jest to po prostu obawa, ale jakoś jesteśmy w stanie pobrać tę krew i normalnie funkcjonować, to nie ma specjalnego problemu. W Twoim przypadku jest to już jednak dość duży problem psychiczny. Jedyne co możemy doradzić w takiej sytuacji, to kontakt ze specjalistą w tym kierunku. Być może będzie to jakiś psycholog, terapeuta, czy też psychiatra w przypadku silnej nerwicy. Ciężko doradzić coś innego.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 47 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 876
118618211x
Witam, mam 23 lata,

Tak na marginesie - nie mam zadnych nalogow, nigdy nie bralem zadnych substancji, narkotykow, alkoholu nie tknąłem od ponad 4 lat, a nałóg z nikotyną rzuciłem prawie rok temu, zdrowo sie odzywiam,

Zmieniony przez - 118618211x w dniu 2025-02-16 21:30:06

Zmieniony przez - 118618211x w dniu 2025-02-16 21:32:58

Zmieniony przez - 118618211x w dniu 2025-02-16 21:36:15

I sam Sobie odpowiedziałeś

Może idź do mięsnego kup krew i się jakoś z nią spróbuj oswoić .

Jak z baba , przewalczyć słabość można tylko się z nią zaprzyjaźniając
1
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wysięk w kaletce podbarkowej

Następny temat

Wyniki badań interpretacja

Spalanie
Polecane artykuły