Płatki owsiane
Płatki owsiane powstają z owsa. Owies należy do stosunkowo młodych roślin uprawnych. Do Europy przywędrował razem z pszenicą z Azji . Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża.
Właściwości odżywcze płatków owsianych
Płatki owsiane są źródłem złożonych węglowodanów- głównie skrobi, znajdziemy w nich również polisacharydy i celulozę.
Płatki owsiane dostarczają również białka i aminokwasów, po tym względem przewyższają większość zbóż, gdyż dostarczają około 15% białka. Znajdziemy w nich takie aminokwasy jak awenina czy awenolina.
Płatki owsiane zawierają dużo błonnika pokarmowego, witaminy z grupy B oraz witaminy E, żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor, wapń, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, selen, miedź itd.
Znajdziemy w nich nawet do 3 razy więcej tłuszczów niż w innych zbożach. Około 40% kwasów tłuszczowych stanowi kwas linolowy, dodatkowo znajdziemy też kwas oleinowy oraz palmitrynowy.
Płatki owsiane bogate są w sole mineralne, w tym rozpuszczalną w wodzie krzemionkę.
Zawarte w błonniku β-glukany są polecane dla ludzi mających kłopoty z przewodem pokarmowym. Pod wpływem gotowania β-glukany zamieniają się w gęsty śluz mający właściwości żelujące. Wyściela on błony śluzowe żołądka i ochrania błonę śluzową żołądka.
Badania naukowe wykazały, że beta-glukan obniża poposiłkową glikemię, czyli spowalnia wzrost poziomu cukru we krwi następujący po spożyciu pokarmu. Beta-glukan nie jest rozkładany przez ludzkie enzymy trawienne, stanowi jednak pożywkę dla bakterii zasiedlających nasz przewód pokarmowy.
Spożywanie produktów żywnościowych bogatych w beta-glukan, takich jak płatki czy otręby owsiane przyczynia się do opóźnienia opróżniania żołądka. Dzięki czemu po posiłku, w których znają się płatki owsiane dłużej czujemy sytość.
To dobry powód by umieścić płatki owsiane w diecie redukcyjnej.
Płatki owsiane są silnym źródłem przeciwutleniaczy, a więc skutecznie opóźniają procesy starzenia, walcząc z wolnymi rodnikami. Ponadto wpływają korzystnie na kondycję skóry i włosów.
Rodzaje płatków owsianych
Wyróżniamy :
-płatki owsiane zwykłe
-płatki owsiane górskie
-
płatki owsiane błyskawiczne
Owsiane płatki zbożowe zwykłe, górskie i błyskawiczne, nie różnią się pod względem ilości zawartych składników odżywczych. Każdy z rodzajów płatków zawiera zbliżone ilości białka, węglowodanów i tłuszczu w 100 g produktu.
Płatki owsiane zawierają ok. 378 kcal, 63 g węglowodanów, w tym 61 g złożonych i 2 g cukru, dodatkowo ok 7 g tłuszczu z czego 1,3 g to nienasycone kwasy tłuszczowe, około 12 g białka.
Zwykłe płatki powstają w wyniku zgniecenia całego ziarna. Są produktem najmniej przetworzonym spośród wymienionych rodzajów płatków owsianych.
Górskie płatki powstają w wyniku zgniecenia, nie całego, lecz pokrajanego i obłuszczonego ziarna, które zostało poddane parowaniu. Ilość składników mineralnych ulega zmniejszeniu w stosunku do płatków zwykłych.
Płatki błyskawiczne zawierają luźniejszą strukturę ziarna i łatwiej chłoną wodę podczas gotowania. Ziarna owsa zostały poddane dodatkowemu procesowi hydratacji, czyli nawodnieniu ziarniaka przed dalszą obróbką.
Indeks glikemiczny płatków owsianych
Indeks glikemiczny surowych płatków owsianych wynosi 40.
To wartość zbliżona do razowego pieczywa, makaronu ugotowane al. Dente, czy kaszy gryczanej.
Indeks glikemiczny płatków w wyniku obróbki cieplnej ulega zwiększeniu. Po ugotowaniu indeks glikemiczny płatków wynosi około 60.
Pamiętajmy jednak, że ważniejszy od indeksu glikemicznego jest ładunek glikemiczny posiłku. Najczęściej płatki owsiane spożywamy w towarzystwie orzechów i jogurtu czy też odżywki białkowej. Tak skomponowany posiłek nie będzie charakteryzował się wysokim ładunkiem glikemicznym.
Surowe płatki owsiane możemy spożywać w niewielkiej ilości jako dodatek do jogurtu, czy omleta.
Ugotowane płatki owsiane będą jednak dużo łatwiejsze do strawienia i bardziej przyjazne dla naszego żołądka.
Dopiero po ich ugotowaniu gotowania β-glukany zamieniają się w gęsty śluz mający właściwości żelujące.
Pamiętajmy, że płatki zawierają sporo beta-glukanu, który jest w stanie wpłynąć na obniżenie indeksu glikemicznego. Nie powinnyśmy więc nadmiernie przejmować się tym wskaźnikiem.
Jakie płatki wybrać?
Najlepiej wybrać płatki zwykłe lub górskie, ponieważ mają skład najbardziej zbliżony do surowca, z którego powstały. W wyniku obróbki termicznej nie utraciły wielu cennych składników mineralnych.
Jeśli jednak mamy wrażliwy żołądek i/lub często cierpimy na problemy trawienne lepiej sięgnijmy po płatki owsiane błyskawiczne, będą one lżej strawne i mniej obciążą żołądek.
Lepiej sięgać po płatki zalane wrzątkiem lub ugotowane niż surowe.
