Ile kalorii mają frytki? Wiem że banalne pytanie, ale jeżeli już się zdecyduje na frytki to jakie wybrać? Kupne do piekarnika, czy z jakiegoś fastfooda?
...
Napisał(a)
W czasie restrykcyjnej diety, kiedy to nie możemy pozwolić sobie na odstępstwa, każdy miewa momenty, kiedy to przychodzi ochota na coś, co bardzo lubimy. Z reguły jest to pizza, kebab, słodycze, czy frytki. Niestety wszystkie te produkty pod względem składu nie są szczególnie pożądane w naszych dietach. Każdy z nich można jednak przygotować w taki sposób, aby był dobry jakościowo.
Frytki są produktem uzyskanym z ziemniaka, który w wyniku krojenia na drobne paski i smażenia w głęboki oleju uzyskuje chrupiącą strukturę i wyrazisty smak ziemniaka. Ich skład zależny będzie nie tylko od rodzaju ziemniaka, z jakiego je przygotujemy, ale w szczególności od sposobu, w jaki to zrobimy. Podobnie wygląda sytuacja z ich jakością. Niestety tradycyjne frytki z baru, czy gotowe podmrażane z marketu wytwarzane są w wyniku smażenia w głębokim oleju, z reguły słonecznikowego lub frytury, które nie są mile widziane w naszej diecie. Poza tym, wielokrotne używanie go w ciągu dnia zdecydowanie negatywnie wpływa na jakość produktu, powodując powstawanie kancerogennych związków i wolnych rodników. W przypadku frytek mrożonych ze sklepu sytuacjach wygląda podobnie. Są one smażone kilkukrotnie i mrożone, aby były zdatne do przygotowania w kilkanaście minut. Dlatego też najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie ich samemu. Wymaga to trochę czasu, ale posiłek będzie dobry jakościowo.
Warto zwrócić uwagę na rodzaj ziemniaka. Wybrać należy przeznaczone specjalnie pod frytki, aby nie kleiły się w czasie pieczenia. Ziemniaka takiego obieramy, kroimy w danej wielkości frytki i wrzucamy do garnka z wodą na około 10-15 minut, aby pozbyć się pewnej ilości skrobi. Następnie podgrzewamy wodę do wrzenia i blanszujemy frytki przez około minutę. Możemy do wody dodać ksylitol lub miód, aby nadać im większą słodkość, co również pomoże w uzyskaniu chrupkości. Kolejny etap to wyjęcie ich i dokładne wysuszenie. Można to zrobić ręcznie, a następnie włożyć do zamrażalnika na 10-15 minut. Ostatni etap to doprawienie frytek, dodatnie około 10 ml oleju kokosowego i wymieszanie np z solą i papryką. Frytki wrzucamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przyklejały. Po około 15-20 minutach powinny być gotowe. Tego typu frytki mogą stanowić stały element diety, jako dobrej jakości źródło węglowodanów.

Frytki są produktem uzyskanym z ziemniaka, który w wyniku krojenia na drobne paski i smażenia w głęboki oleju uzyskuje chrupiącą strukturę i wyrazisty smak ziemniaka. Ich skład zależny będzie nie tylko od rodzaju ziemniaka, z jakiego je przygotujemy, ale w szczególności od sposobu, w jaki to zrobimy. Podobnie wygląda sytuacja z ich jakością. Niestety tradycyjne frytki z baru, czy gotowe podmrażane z marketu wytwarzane są w wyniku smażenia w głębokim oleju, z reguły słonecznikowego lub frytury, które nie są mile widziane w naszej diecie. Poza tym, wielokrotne używanie go w ciągu dnia zdecydowanie negatywnie wpływa na jakość produktu, powodując powstawanie kancerogennych związków i wolnych rodników. W przypadku frytek mrożonych ze sklepu sytuacjach wygląda podobnie. Są one smażone kilkukrotnie i mrożone, aby były zdatne do przygotowania w kilkanaście minut. Dlatego też najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie ich samemu. Wymaga to trochę czasu, ale posiłek będzie dobry jakościowo.
Warto zwrócić uwagę na rodzaj ziemniaka. Wybrać należy przeznaczone specjalnie pod frytki, aby nie kleiły się w czasie pieczenia. Ziemniaka takiego obieramy, kroimy w danej wielkości frytki i wrzucamy do garnka z wodą na około 10-15 minut, aby pozbyć się pewnej ilości skrobi. Następnie podgrzewamy wodę do wrzenia i blanszujemy frytki przez około minutę. Możemy do wody dodać ksylitol lub miód, aby nadać im większą słodkość, co również pomoże w uzyskaniu chrupkości. Kolejny etap to wyjęcie ich i dokładne wysuszenie. Można to zrobić ręcznie, a następnie włożyć do zamrażalnika na 10-15 minut. Ostatni etap to doprawienie frytek, dodatnie około 10 ml oleju kokosowego i wymieszanie np z solą i papryką. Frytki wrzucamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przyklejały. Po około 15-20 minutach powinny być gotowe. Tego typu frytki mogą stanowić stały element diety, jako dobrej jakości źródło węglowodanów.

Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Spijrz na opakowanii w sklepie w zaleznosci ktore chcesz kupic,maja rozne wartosci...np w Biedrze z tego co pamietam 18gr ww i 4gr tl na 100gr
Najlepiej zrobione samemu z ziemniakow jednak raz na jakis czas sklepowe nie zaszkodza
Najlepiej zrobione samemu z ziemniakow jednak raz na jakis czas sklepowe nie zaszkodza
...
Napisał(a)
Najlepsze BTW z popularnych marek mają chyba frytki "Proste Historie" do piekarnika - niecałe 4g tłuszczu/100g.
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]
...
Napisał(a)
http://www.sfd.pl/TEST_spalacz_REDOX_EXTREME-t1165501-s45.html - redukcja 2018
http://www.sfd.pl/-t1090712-s450.html -> blog treningowy
...
Napisał(a)
O tych nie znałem, jak wyjem wszystko co mam, to sprawdzę.
1
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]
...
Napisał(a)
Czyli delikatnie nie trafilem w makro ale nie duze z Biedronkowymi ;)
...
Napisał(a)
makro będzie takie jakie kupisz, jak chcesz fit zdrowe to podgotuj całe ziemniaki ale delikatnie, potem kroisz na kawałki i do piekarnika
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!