Nie ulega wątpliwości, że ryż to jeden z najbardziej pożądanych produktów w diecie sportowców. Jest nie tylko bogaty w węglowodany, ale również łatwostrawny i zapewnia wiele możliwości jego zastosowań. Sprawdzi się zarówno w daniach mięsnych, jak i podawany z owocami na słodko.
Nie ulega wątpliwości, że ryż najlepiej smakuje świeżo po ugotowaniu.
Przechowywany zmienia nieco swoją konsystencję i smak. Staje się bardziej twardy, zbity.
Ugotowanie ryżu nie zajmuje dużo czasu.
Większość odmian ryżu białego gotuje się od 10 do 20 minut.
Ryż brązowy gotuje się co prawda dłużej, bo około 30 minut.
Nie musimy jednak wybierać jedynie ryżu brązowego. W diecie z powodzeniem może znaleźć się
ryż biały.
Poza tym ugotowanie ryżu nie wymaga wiele uwagi. Spokojnie możemy w tym czasie wykonać inne czynności, chociażby wziąć prysznic.
Z tego względu polecam gotować ryż na jeden, góra dwa dni.
Taki czas przechowywania z pewnością nie sprawi, że ryż się popsuje lub stanie się niesmaczny.
Ważne jest również prawidłowe przechowywanie ryżu.
Ugotowanego ryżu nie powinniśmy przechowywać w temperaturze pokojowej.
Mogą się w nim wówczas namnażać bakterie. Ugotowany ryż bez dodatków możemy przechowywać w lodówce około dwóch dni. Długo przechowywany ryż jest często przyczyną zatruć.
Ewentualnym rozwiązaniem możemy być mrożenie już ugotowanego ryżu. Taki możemy bowiem przechowywać około 6 miesięcy.
Biorąc jednak po uwagę, że będzie trzeba go rozmrozić, a samo ugotowanie ryżu nie jest czynnością czasochłonną, taki zabieg wydaje się zbyteczny.
Warto jednak zdawać sobie sprawę, że ryż, który gotujemy dzień wcześniej, a później schładzamy i pakujemy w pudełka, ma mniej kalorii niż ten świeżo ugotowany. Ten schłodzony charakteryzuje się za to wysoką zawartością skrobi opornej.
Skrobia oporna powstaje w procesie chłodzenia produktów skrobiowych. Podczas chłodzenia skrobia ulega retrogradacji. Staje się przez to oporna na nasze enzymy trawienne, ale stanowi znakomitą pożywkę dla bakterii jelitowych.
Spożywanie produktów bogatych w skrobie oporną może przynosić nam pewne korzyści. Między innymi prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, ochronę przed patogenami, rozkładanie toksyn, produkcja witamin i maślanu.
Jednakże jej zbyt duże ilości mogą być problematyczne. Kłopoty pojawiają się, gdy dochodzi do nadmiernej fermentacji w jelicie cienkim.
Do poczytania:
https://www.sfd.pl/RYŻ_ile_wartości_po_ugotowaniu_-t367616.html
https://www.sfd.pl/Ryz_czy_Ziemniaki_-t130925.html
https://www.sfd.pl/torebka_100g_ryzu_po_ugotowaniu_czy_przed-t133426.html
Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-08 03:18:32