Szacuny
3
Napisanych postów
120
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
1592
Siema jak w temacie, ile moze stac przyprawiony kurczak w lodowce, do 5 dni? Zalozmy ze pokroilem go w niedziele i przyprawilem, w czwartek (4 dnia) ugotowalem go na parze to czy w piatek nadaje sie on do zjedzenia w szkole?
Takie troche dziwne pytanie ale mnie to zastanawia :D
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78010
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766861
Spożywając w swojej diecie różnego rodzaju produkty, często zastanawiamy się na tym, ile konkretny wytrzyma w świeżości. Przede wszystkim zależne jest to od tego, jaki jest to produkt oraz w jaki sposób go przechowujemy. Uważać należy w szczególności z produktami, które nie mogą być zbyt długo przechowywane, takie jak:
- mięso,
- ryby,
- nabiał.
Pierś z kurczaka jest jednym z tych produktów, które nie mogą być zbyt długo przechowywane w lodówce. 4 dni to już na tyle długo, że istnieje realne ryzyko rozwoju bakterii chorobotwórczych, które mogą spowodować zatrucie pokarmowe. Mięso takie może wydzielać nieprzyjemny zapach i być lepkie w dotyku. Jednak nie zawsze tak musi być. Sugeruję Ci mrozić mięso. Wtedy może ono być przechowywane wiele miesięcy, a odmrożenie w wodzie nie trwa długo. Można je wyjąć np. wieczorem lub godzinę, maksymalnie dwie wcześniej, przed przygotowaniem. Poza tym, jeżeli wiesz, że mięso będzie leżało długo, to po prostu poddaj je obróbce termicznej. Wtedy ilość wody zmniejsza się, a rozwijające bakterie w pewnym stopniu wyginą. Dzięki temu może być ono przechowywane dłużej.
Szacuny
7
Napisanych postów
431
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
6604
Najlepiej obrobić termicznie wtedy będzie spokojnie stał nawet 6 dni.
A jak leży w lodówce w marynacie np to mi się zepsuł po 2 dniach Śmierdział trochę ale jako że nie marnuje jedzenia to wrzuciłem do piekarnika i sie upiekł :)
Często tak robię. Jak robię obiad na cały tydzień i gotuje-griluje-duszę-piekę kurczaka to potem do lodówki i jest git :)
Zmieniony przez - zaduzowaze w dniu 2016-04-15 00:06:04