Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78019
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766910
Joga jest jednym z sześciu ortodoksyjnych systemów filozofii indyjskiej zajmujący się powiązaniem ciała z umysłem. W wyniku odpowiedniego treningu ciała, dyscyplinę duchową i przestrzeganie zasad etycznych joga deklaruje możliwość rozpoznania przez trenującego natury rzeczywistości. Prowadzić to powinno do prawa karania i wyzwolenia z kręgu wcieleń.
Ilość zajęć, na jakie powinno się uczęszczać na jogę, jest dowolna. Nie ma tutaj ograniczeń. Wiele zależne jest od tego, w jakim celu się na nie udajemy. Jeżeli chcemy doskonalić się w jodze, sprawia nam ona przyjemność, chcemy być lepiej rozciągnięci i sprawni oraz działa ona na nas pozytywnie pod względem psychicznym, to śmiało uczęszczać możemy wedle tego, ile mamy ochotę. W sytuacji, gdy celem naszym jest kształtowanie sylwetki, niestety joga nie jest dobrym wyborem. Podstawą kształtowania sylwetki są treningi siłowe a do nich odpowiednio dobrane interwały lub aeroby. Pomoc w ułożeniu odpowiednich treningów otrzymamy tutaj:
Szacuny
13
Napisanych postów
795
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
3434
To pytanie do Ciebie samej, bo joga to pewien styl zycia, koncentracja, wyciszenie, sprawnosc - to sa cwiczenia nie tylko ciala , ale i umyslu oraz ducha. Czy wogole mozna ustalic jakis limit ? bez sensu . Cwicz tyle ile uwazasz za potrzebne.
Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
44
najlepiej codziennie:)ja cwicze codziennie i niekoniecznie to musi byc styl zycia i umysl itd.bo jest np.hatha joga ktora jest typowo "fizyczna"joga(joga ciala),a umysl i styl zycia to glebsze jazdy i jesli nie chesz nie musisz w to wjezdzac a zatrzymac sie na cwiczeniach i pozycjach(asanach).nie daj sobie wpmowic ze to jest jakies fiu-bzdziu to jest po prostu dobrze przemyslana gimnastyka i rozciaganie i poki ty nie zdecydujesz ze chesz sie wglebic w stany umyslu itd mozesz to tak traktowac-jako swietna gimnastyke..:)pozdrawiam
Szacuny
13
Napisanych postów
795
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
3434
jakie znowu fiu - bzdziu nikt tu niczego takiego nie wmawia , raczej mowa o tym, ze to pewien mix cwiczen, oddechu , koncetracja itd , a co za tym idzie - czy mozna zastanawiac sie nad dozowaniem takich rzeczy ? przeciez cos takiego mozna chyba dozowac bez ograniczen
Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
44
sama pisalas ze "joga to styl zycia"-i z tym sie nie zgadzam..i o to mi chodzilo...a koncentracja,cokoliwek nie chesz zrobic dobrze to musisz sie skoncentrowac,cwiczyc na silowni tez musisz sie skoncetrowac i odpowiednio oddychac...tak czy owak zgadzamy sie w pelni ze joga jest super i o to chodzi,ja proponuje robic jak nawiecej...)
Szacuny
13
Napisanych postów
795
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
3434
No coz, uprawiam od czasu do czasu poranna joge i moze dlatego trudno mi sie oprzec wrazeniu, ze takie opinie :
Joga - jeden z sześciu ortodoksyjnych (tzn. uznających autorytet Wed) systemów filozofii indyjskiej. Pewne odpowiednie zaawansowane ćwiczenia jogiczne stosuje się również w buddyzmie w praktykach tantr oraz Dzogczen w celu rozwoju duchowego, np. dla rozpoznania natury rzeczywistości (sanskryt. Siunjata). Joga zajmuje się związkami między ciałem, umysłem, świadomością i duchem. - zrodlo wikipedia
Zajęcia jogi to świetny sposób na aktywny wypoczynek. Rano pozwalają ożywić zaspane ciało i ducha, oraz tchnąć w nie pozytywną energię na cały dzień. Wieczorne sesje uspakajają i pomagają się wyciszyć po dniu pełnym wrażeń. Joga jest dobra dla ludzi w każdym wieku. Asany (poszczególne pozycje wykonywane w jodze) budują piękną sylwetkę, uelastyczniają i wzmacniają całe ciało.
Joga to starożytny system filozofii, ćwiczeń fizycznych i oddechowych pochodzący z Indii. Słowo joga pochodzi od sanskryckiego "yuj", co znaczy połączenie i zjednoczenie. W trakcie wykonywania ćwiczeń integrujemy kilka poziomów naszego funkcjonowania: ciało, umysł i duszę. - portal informacyjny o jodze
Joga harmonizuje ciało, duszę i psychikę, dając każdemu z tych trzech elementów odpowiednią pożywkę. Ciało otrzymuje ćwiczenia gimnastyczne i jedzenie, dusza – medytację, psychika – relaks.- recenzja ksiazki
maja sens . Nie chce polemizowac i wyklocac sie na ten temat, ale mnie sie poprostu zdaje, ze joga to o wiele wiecej niz cwiczenia. Moze poprostu wiele zalezy od podejscia i jej traktowania
Szacuny
1
Napisanych postów
4438
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
20875
zgadzam się z laywoman
coś w tym jest i z pewnością nie tylko zwykłe ćwiczenia gimnastyczne
to co ma dawać joga to istotny wpływ na nasze ciało nie tylko mięśnie, ścięgna itp ale także na nasze wewnętrzne organy
owszem o ile joga staje się coraz bardziej popularna na zachodzie sprowadza się ją do coraz bardziej sportowej formy - zatem równie dobrze można kupić sobie kasetę i ćwiczyć asany
nie mniej jednak osobiście uważam, że prawdziwą korzyść z jogi osiąga się przy połączeniu korzyści fizycznych jak i duchowych ( nie mam tu na myśli religii) raczej myślę o aspektach psychicznych/ energetycznych
polecam skorzystanie z ofert warsztatów które są prowadzone przez joginów z Indii - nawet osoba niedoświadczona w jodze szybko odkryje przekaz tego rodzaju aktywności psychofizycznej - sama po raz pierwszy zetknęłam się z jogą w takiej właśnie formie i na prawdę mam wielki szacunek do tych praktyk
a odpowiadając na pytanie autorce: nawet codziennie :)
Zmieniony przez - Shelly w dniu 2007-05-28 21:17:53
Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
44
Ja wlasnie cwicze joge w azji u jogina azjaty-ktory ciwczy joge od dziecka i mowie to co on mi mowi... Bez odpowiedniego wzmocnienia miesni i ciala trudno kumulowac w sobie energie,i prawidlowo wykonywac asany,medytacje,otwieranie czakramow itd-jezeli twoje cialo nie jest do tego przygotowane mozesz sobie zrobic krzywde..Wiec na poczatek polecam hatha joge a reszta przyjdzie sama..I nie neguje tego co jest napisane w ksiazkach ale to jest naprawde juz wyzsza "jazda"i tego nie osiagnie sie od razu-do tego prowadza lata praktyki...(te ksiazki mowia o ludziach ktorzy poswiecili cale swoje zycie jodze a nie cwicza raz na jakis czas)
ps. Moj mistrz jogi twierdzi ze zeby miec naprawde jakiekolwiek efekty to TRZEBA cwiczyc codziennie bo sporadycznie to mozna dla relaksu-i oczywisice bedzie sie mialo korzysci bo joga po prostu tak dziala,ale o powaznych aspektach energetycznych i psychicznych nie ma co myslec przy cwiczeniu raz na jakis czas ....A tutaj(Nepal) joge cwicza wszyscy i niekoniecznie traktuja ja az tak bardzo "filozoficznie"-bo po prostu jest zdrowa czy z medytacja i stylem zycia czy nie.
pozdrawiam bardzo
Szacuny
46
Napisanych postów
970
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
8219
Joga - jeden z sześciu ortodoksyjnych (tzn. uznających autorytet Wed) systemów filozofii indyjskiej. Pewne odpowiednie zaawansowane ćwiczenia jogiczne stosuje się również w buddyzmie w praktykach tantr oraz Dzogczen w celu rozwoju duchowego, np. dla rozpoznania natury rzeczywistości (sanskryt. Siunjata). Joga zajmuje się związkami między ciałem, umysłem, świadomością i duchem. - zrodlo wikipedia
w powyzszej definicji chodzi o cala joge, tzn jako filozofie i styl zycia, nie tylko jako forme gimnastyki dla ciala (hatha joga), ale tez wszystko inne, co z nia zwiazane, nie tylko ten fizyczny aspekt, ale tez np. raja joga, bhakti joga, itd.
Traktowanie jogi jedynie jako sensownej gimnastyki nie jest niczym zlym, i te cwiczenia moga przynosic duzo efektow, ustawiaja cialo (np. wyrabiaja prawidlowa postawe zamiast garbienia sie, rownomiernie rozciagaja miesnie, itd.).
To, czy ktos zechce sie w to zaglebic, to juz jego sprawa - nie musi. Moze czerpac tylko z tych doraznych korzysci, i tez dobrze na tym wyjdzie.
Do autorki watku - to, ile razy cwiczyc, zalezy tylko od Ciebie, i od tego, na czym Ci zalezy, co chcesz przez to osiagnac.
Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
2
Mi się wydaję, że praktyka jogi 2-3 razy w tygodniu wystarczy. Ja uprawiam 3 razy, ale domyślam się, że dziennie wystarczy 10 minut , żeby poczuć efekty, chociaż jest to oczywiście proces długofalowy. Polecam Hatha jogę dla tych, którzy chcą tez zgubić kilogramy W czasie wakacji polecam pobyt w Pałacu Sulisław, gdzie znajduje się centrum jogi i ajurwedy. W ofercie tego miejsca pojawiaja się ciekawe propozycje warsztatów jogi z różnymi nauczycielami w różnych tradycjach.
Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
2
Mi się wydaję, że praktyka jogi 2-3 razy w tygodniu wystarczy. Ja uprawiam 3 razy, ale domyślam się, że dziennie wystarczy 10 minut , żeby poczuć efekty, chociaż jest to oczywiście proces długofalowy. Polecam Hatha jogę dla tych, którzy chcą tez zgubić kilogramy W czasie wakacji polecam pobyt w Pałacu Sulisław, gdzie znajduje się centrum jogi i ajurwedy. W ofercie tego miejsca pojawiaja się ciekawe propozycje warsztatów jogi z różnymi nauczycielami w różnych tradycjach.