Szacuny
1
Napisanych postów
148
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
2422
Witam. osobiście przy wadze 80 kg i wzroście 187 przyjąłem w diecie na masie takie proporcje.
B 160 t 100 ww ponad 300
Tylko zastanawia mnie dlaczego jedni mowią zeby dac 0.5 g tłuszczu a inni 1- 1.5? Od czego to zależy?
Ja akurat przyjąłem tyle bo mi tak doradzili tu na forum ale może lepiej bym sie czuł jak by było mniej?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78010
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766861
Wśród wielu osób, szczególnie początkujących panują różnego rodzaju mity i niedoinformowania odnośnie do tego, jakie ilości składników odżywczych warto ustalić w diecie, aby przynosiła ona nam jak najlepsze efekty, a przy okazji miała pozytywny wpływ na nasz zdrowie, którym cieszyć będziemy się mogli przez długie lata.
Twoje pytanie brzmi" "ile tłuszczu należy ustalić w diecie?". Odpowiedź na nie nie jest taka prosta i zależna od wielu czynników, które warto poznać.
1. Ilości kalorii.
2. Ilości makroskładników.
3. Jakość źródeł składników odżywczych.
Ilość kcal wyliczamy za pomocą dokładnego wzoru: https://potreningu.pl/articles/5255/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych- Następnie w zależności od celu diety, określamy ilość makroskładników. Tradycyjnie w diecie zbilansowanej będzie to: 2 g/kg masy ciała białka, minimum 1 g tłuszczów i reszta kalorii pochodząca z węglowodanów. Dlatego minimum 1 g tłuszczów, ponieważ mają one istotne znaczenie w kwestii regulacji gospodarki hormonalnej. Zbyt mała ilość, przez dłuższy czas mogłaby wpłynąć negatywnie np. na pracę tarczycy, czy regulację wydzielania testosteronu.
Szacuny
1
Napisanych postów
112
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1071
To czy przybiore to zależy od liczby kalorii. Ja mogę 200 tłuszczu jesc i nie przytyć. Tylko chodzi mi o zdrowie i ogólnie od czego zależy ze jeden je ich 0.5 a drugi 1.5?
Szacuny
14
Napisanych postów
4533
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
34420
0,5g tłuszczu w diecie to bądź co bądź trudno utrzymać. Te 1-1,5g w diecie zbilansowanej to w miarę wystarczająca ilość,żeby posiłki były smaczne,a przy okazji by dostarczyć NNKT i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
Szacuny
2
Napisanych postów
133
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
12587
No właśnie bardzo łatwo. Też mam takie pytanie, ile najmniej tłuszczu można mieć robiąc masę biorąc pod uwagę aspekt zdrowotny? Osobiście wolę dorzucić węgli jak tłuszcz bo jest smaczniej.
Szacuny
14
Napisanych postów
4533
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
34420
1-1,5g to nie granica.Możesz dać więcej jednak należy wtedy i nie tylko wtedy pamiętać,że nadmiar NNKT również może być szkodliwy m.in.dlatego,że kwasy te są podatne na utlenianie-należy zatem różnicować źródła tłuszczu i nie eliminować tłuszczów zwierzęcych jak tłuste ryby,masło,tłuste mięso,jaja
Duża ilość tłuszczu w diecie może skutkować problemami trawiennymi(biegunki),może nastąpić również dyskomfort trawienny związany z opóźnionym opróżnianiem żołądka przy dużej podaży tłuszczu