Witam,
Na wstępie chciałbym nadmienić, że nie zadaję tego pytania tak z biegu, bez przygotowania i bez przewertowania forum. Właśnie z jego lektury i własnych obliczeń (nie pomiarów, bo tych aktualnie dokonać nie mogę - brak wagi kuchennej) wyniknęły pewne wątpliwości.
Według informacji zamieszczonych w tym poście:
https://www.sfd.pl/.::GRAMATURY,_ŚREDNIA_WAGA_PRODUKTÓW::.-t244430.html
"Miód 1 płaska łyżka - 12-18g"
wynika, że płaska łyżka miodu, to ok 15g.
Przyjmując za punkt wyjścia wagę i objętość słoika miodu oraz objętość łyżki stołowej (15 ml), doszedłem do konkluzji, że płaska łyżka miodu, to 24g.
Wklejam obliczenia, które wypisałem w jednym z postów:
"Duża łyżka to objętość 15 ml.
Mam w słoiku o objętości 750 ml, 1200 g miodu.
Czyli na 1 ml przypada 1200 / 750 = 1.6 g miodu.
1 łyżka (płaska) = 15 ml -> 15 ml * 1.6g = 24g miodu
Czyli płaska łyżka miodu, to ok 24 g.
Miód to ok. 80% węgli, czyli w 24 g miodu jest ok 19 g węgli. "
--
Zależy mi na prawidłowych danych, bo jak już wspominałem w innych wątkach, jem miód po treningu jako antykatabolik. Przyjmując 15g dostaję 12g węgli, przyjmując 24g otrzymuję 19g węgli, a więc spora różnica.
To co wydaje mi się podejrzane w wartości 15g jest to, że łyżka stołowa ma objętość 15 ml, czyli łyżka wody ważyła by ok 15g (tzn woda w tej łyżce). A wydaje się, że miód jest cięższy.
Jakby ktoś mógł zmierzyć raz jeszcze ile waży płaska(!) łyżka stołowa miodu, byłbym wdzięczny.
Znaczenie ma pewnie również rodzaj miodu (stąd możliwe różnice w wynikach).
Mi zależy na pomiarze łyżki miodu lipowego.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - beatman w dniu 2007-08-27 17:06:27
Na wstępie chciałbym nadmienić, że nie zadaję tego pytania tak z biegu, bez przygotowania i bez przewertowania forum. Właśnie z jego lektury i własnych obliczeń (nie pomiarów, bo tych aktualnie dokonać nie mogę - brak wagi kuchennej) wyniknęły pewne wątpliwości.
Według informacji zamieszczonych w tym poście:
https://www.sfd.pl/.::GRAMATURY,_ŚREDNIA_WAGA_PRODUKTÓW::.-t244430.html
"Miód 1 płaska łyżka - 12-18g"
wynika, że płaska łyżka miodu, to ok 15g.
Przyjmując za punkt wyjścia wagę i objętość słoika miodu oraz objętość łyżki stołowej (15 ml), doszedłem do konkluzji, że płaska łyżka miodu, to 24g.
Wklejam obliczenia, które wypisałem w jednym z postów:
"Duża łyżka to objętość 15 ml.
Mam w słoiku o objętości 750 ml, 1200 g miodu.
Czyli na 1 ml przypada 1200 / 750 = 1.6 g miodu.
1 łyżka (płaska) = 15 ml -> 15 ml * 1.6g = 24g miodu
Czyli płaska łyżka miodu, to ok 24 g.
Miód to ok. 80% węgli, czyli w 24 g miodu jest ok 19 g węgli. "
--
Zależy mi na prawidłowych danych, bo jak już wspominałem w innych wątkach, jem miód po treningu jako antykatabolik. Przyjmując 15g dostaję 12g węgli, przyjmując 24g otrzymuję 19g węgli, a więc spora różnica.
To co wydaje mi się podejrzane w wartości 15g jest to, że łyżka stołowa ma objętość 15 ml, czyli łyżka wody ważyła by ok 15g (tzn woda w tej łyżce). A wydaje się, że miód jest cięższy.
Jakby ktoś mógł zmierzyć raz jeszcze ile waży płaska(!) łyżka stołowa miodu, byłbym wdzięczny.
Znaczenie ma pewnie również rodzaj miodu (stąd możliwe różnice w wynikach).
Mi zależy na pomiarze łyżki miodu lipowego.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - beatman w dniu 2007-08-27 17:06:27
1