Pytanie proste.
Nie podawajcie wagi katalogowej (chyba że w ramach ciekawostek) tylko wage zmierzoną.
Jak ktoś nie wie jak zwarzyć rower na zwykłej wadze
domowej, daje przepis:
1) stajemy na wadze - odczytujemy wynik
2) schodzimy z wagi
3) wchodzimy na wage trzymając rowerek w stanie gotowym do jazdy i odczytujemy wynik
4) wynik z (3) - wynik z (1) = waga rowerku
A więc tak moje mają:
pierwszy - 13,6 kg
i drugi 16,5 kg (Kross V2 - mocna bestia)
Taka ciekawostka na koniec, mam taką trasę testową (60% asfalt, 40% piach i kamienie po górkach), trasa na okręgu 5 km, start i meta w tym samym punkcie. Okazuje się, że czy jade tym lżejszym czy cięższym zawsze mam podobne czasy.... mimo 3 kg różnicy. Jade z podobnym tętnem i kadencją a czasy te same, często nawet lepsze na cięzszym rowerku.
A ludzie się biją by odchudzić rower o 0,5 kg
Według mnie powazne problemy pojawiają się dopiero przy podjeździe - ale każda górka ma tez zjazd
a tam wygrywa cięższy rowerek/rowerzysta nawet bez kręcenia.
No i gdy dystans jest dłuzszy to zaczyna grać role waga. Jak się ma nogi świeże, to 3-4 kg to nie różnica, tak wynika z moich wyliczeń i doświadczeń.
Teraz podawajcie wagi swoich rowerków.
Zmieniony przez - wortal w dniu 2005-06-06 23:30:17
Nie podawajcie wagi katalogowej (chyba że w ramach ciekawostek) tylko wage zmierzoną.
Jak ktoś nie wie jak zwarzyć rower na zwykłej wadze

1) stajemy na wadze - odczytujemy wynik
2) schodzimy z wagi
3) wchodzimy na wage trzymając rowerek w stanie gotowym do jazdy i odczytujemy wynik
4) wynik z (3) - wynik z (1) = waga rowerku

A więc tak moje mają:
pierwszy - 13,6 kg
i drugi 16,5 kg (Kross V2 - mocna bestia)
Taka ciekawostka na koniec, mam taką trasę testową (60% asfalt, 40% piach i kamienie po górkach), trasa na okręgu 5 km, start i meta w tym samym punkcie. Okazuje się, że czy jade tym lżejszym czy cięższym zawsze mam podobne czasy.... mimo 3 kg różnicy. Jade z podobnym tętnem i kadencją a czasy te same, często nawet lepsze na cięzszym rowerku.
A ludzie się biją by odchudzić rower o 0,5 kg

Według mnie powazne problemy pojawiają się dopiero przy podjeździe - ale każda górka ma tez zjazd

No i gdy dystans jest dłuzszy to zaczyna grać role waga. Jak się ma nogi świeże, to 3-4 kg to nie różnica, tak wynika z moich wyliczeń i doświadczeń.
Teraz podawajcie wagi swoich rowerków.
Zmieniony przez - wortal w dniu 2005-06-06 23:30:17
Wyciąg z regulaminu :
Ptk.4 - "wortal" ma zawsze racje
Nie klikaj http://wortal.prv.pl