SFD Team, na forum od 2002-10-05
Witamina C czyli kwas l-askorbinowy to witamina rozpuszczalna w wodzie. Ma ona wiele funkcji na naszym organizmie, m.in:
-chroni komórki przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników,
-uczestniczy w produkcji białek tkanki łącznej,
-bierze udział w produkcji hormonów sterydowych,
-bierze udział przemianach tyrozyny,
-moduluje pracę układu immunologicznego.
Przekonanie, że owoce cytryny zawierają bardzo dużo witaminy C nie w pełni jest prawdą. W 100 gramach cytryny znajduje się 50 do 80 miligramów witaminy C. Dla porównania: w grejpfrucie 80, w naci pietruszki 130, czarnej porzeczce 400 do 500, w owocach dzikiej róży 400 do 4000 mg witaminy C.
Pozdrawiam

Zmieniony przez - ronie220 w dniu 2018-01-23 12:33:17
„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Pilny student Vincea.
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź

powrót do żywienia po latach przerwy

Cytryna w 100g / 31 mg wit. C ( 28 kcal)
Dla porównania najwięcej:
- Czarna Porzeczka 177 mg /100 g ( 82 kcal )
- Truskawki 60 mg /100 g ( 35 kcal )
- Pomarańcza 35 mg /100 g ( 36 kcal )
Dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C wynosi:
75-100 mg.
Nadmiar witaminy C jest wydalany przez nerki; w przypadku bardzo dużych ilości istnieje ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych.
Przyjmowanie zwiekszonych dawek wit.C zalecane jest przedewszystkim przy
- choroby infekcyjne, ciężka praca fizyczna, cukrzycy i PALENIU PAPIEROSÓW
Pozdrawiam
Nie bójcie się próbować nowego - amatorzy zbudowali arkę,
profesjonaliści Titanica...


Palenie albo zdrowie - wybór należy do ciebie
SFD Team, na forum od 2002-10-05
Produkty kwaśne:
np. cytryny lub pomarańcze, są w organizmie zasadotwórcze (dobre na zgage).
Owoce i warzywa w większości są zasadotwórcze (najbardziej suszone figi i morele).
Kwasotwórcze są:
wszystkie mięsa oraz produkty mączne, kasze, płatki owsiane, sery, jaja.
Ciekawe jest że mleko, jogurt, kefir jest zasadotwórczy, a sery kwasotwórcze.
Mam nadzieję ze troszku naswietlilem temat.
Nie bójcie się próbować nowego - amatorzy zbudowali arkę,
profesjonaliści Titanica...

Palenie albo zdrowie - wybór należy do ciebie
Z przedawkoaniem jest trudno gdyz nadmiar wit.c organizm wydala ale problem stanowi nadmierne wydalania kwasu szczawiowego z moczem i glownie
nie poleca sie ludziom ktorzy maja sklonnosci do trworzenia kamieni
Biorac przez dluzszy cza duża ilosc syntetycznej witaminy C - czyli wszystkie magiczne pastylki( owocow i warzyw nie musimy brac pod uwage ) narazamy sie rowniez na utrate zelaza
SAMO ZYCIE NIE MA TAK LATWO
Nie bójcie się próbować nowego - amatorzy zbudowali arkę,
profesjonaliści Titanica...

Ale zatem pytanie - czy jedzenie takich ilosci cytrym jest zdrowe?? Bo mnie rodzice jak bylem maly straszyli ze nie

powrót do żywienia po latach przerwy

Palenie albo zdrowie - wybór należy do ciebie

A co do suplementacji - dawka 1000mg ma działanie antykataboliczne.