Szacuny
119
Napisanych postów
5388
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
111118
Cola Light ma IG = 0. Nie wiem skąd pomysł, że jest inaczej. Poziom glukozy i insuliny we krwi nie powinien w ogóle wzrosnąć. Jest jeden wyjątek - u cukrzyków może skoczyć insulina ze względu na słodki smak słodzika (odbywa się to na drodze neuronalnej). Jak jest u Ciebie xeran?
Szacuny
0
Napisanych postów
48
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
505
to jakas bzdura z ta kola lajt, imho ma ig=0 bo nie ma wegli, pozatym zobaczcie jak sie czujecie, ja czuje gdy spozyje cukier a po light nie czuje tego czyli nie podwyzszyl mi sie poziom cukru, nie wydzielila insulina, nie jestem pobudziny na chwile, potem ospaly..
moim zdaniem napieprzyc moga tylko produkty przetworzone i z wysokim IG. jakos nie chce mi sie wierzyc, ze slodka gruszka, ananas swiezy, arbuz, banan moglby powodowac tycie w jakikolwiek sposob.. (jesli nie mam racji to wiem dlaczego nie moge schudnac, do konca.. jestem na diecie low carb 5 tygodni, to chyba za krotko na wyrazne efekty..)
Szacuny
0
Napisanych postów
48
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
505
ja trzymam sie zdania, ze kluczowe w tym wszystkim jest przetwarzanie produktow, latwiej sie odnalezc w gaszczu czasami sprzecznych informacji nt. IG i kalori.. po prostu wychodze z zalozenia, ze wszelkie owoce, warzywa, miesa (szczegolnie ryby swierze, miesa z widocznymi wloknami), chleb w ktorym widac ziarna golym okiem i nie psuje sie nawet po tygodniu, wszelkie orzechy, ogolnie, wszystko co ma nienaruszoną strukture jest zdrowe i nie powoduje tycia bez wzgledu ile bysmy zjedli, jestesmy ludzmi a w/w produkty rosna obok nas i naleza naturalnie do naszego ekosystemu, nie moga nam szkodzic.. szkodzic moze albo byc zubozale gdy np. zniszczymy strukture poprzez gotowanie, scieranie na pyl, uzywanie mikrofali, itp..
Szacuny
0
Napisanych postów
44
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
3014
A czy ktos to juz na sobie przetestował i moze potwierdzić ze np jedzenie Orzeszków ziemnych strasznie kalorycznych ale o niskim IG nie spowoduje stłuszczenia??