( offtop - dokończyłem masę w 2016 i od września systematycznie chodziłem na siłownię aż do czerwca 2017... wtedy złamałem rękę i naprawdę długo olewałem temat - zacząłem ćwiczyc dopiero w sierpniu tego roku, a na siłownie od września teraz...no ale kto nie próbuje itd

Wiec już przechodze do tematu - chodzi o nic innego, jak o I3C- Indolo-3-Karbinol
Słyszałem, że jest całkiem niezłym naturalnym inhibitorem aromatazy, chociaż wpływa głównie na konwersję estrogenów:
...(...)Ważną rolę odgrywa promocja właściwego odżywiania. Wiadomo, że podwyższony poziom 17-b-estradiolu i obecność funkcjonalnego receptora estrogenu w ludzkiej tkance piersiowej zwiększają ryzyko powstania stanu nowotworowego [35,36]. Stwierdzono, że spożycie roślin krzyżowych wpływa na metabolizm 17-b-estradiolu. Zwiększa się stężenie 2-hydroksyestronu (2-OHE1) w stosunku do 16-a-hydroksyestronu (16-a-OHE1). Pierwszy z nich wykazuje słabe działanie estrogenne, natomiast drugi może sprzyjać ekspresji onkogenów, dlatego też zwiększenie produkcji 2-OHE1 i zmniejszenie syntezy 16-a-OHE1 znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet (...)...
http://biuletynfarmacji.wum.edu.pl/1702Zolek/Zolek.html
Ale tutaj nie było za dużo o działaniu stricte inhibitującym
(...)Receptory estrogenowe są odpowiedzialne między innymi za pobudzanie wzrostu i namnażania się estrogenozależnych komórek nowotworowych (np. raka sutka). I3C hamuje te receptory w stężeniach od 10μM. Indolo-3-karbinol zmniejsza też zdolność estrogenów do łączenia się z receptorem estrogenowym i w ten sposób zmniejsza jego aktywność.(...)
No to krótkie obliczenia - 1 mol to 1,000,000 mikromoli ,a 1 mol I3C - czyli 6,02*10^13 - waży 147g
1,000,000 mikromoli - 147g
10 - x
x= 1,47 miligrama
Na tej stronce piszą bardziej zwięźle i szczegółowo
https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/indole-3-carbinol#metabolism-bioavailability
Tutaj niestety sa nanogramy, czyli 10^-9... ale średnio chce mi się to liczyć. Piszą o podaniu oralnym i jest to w sumie dośc znany suplement na świecie - ja mam wersję znanej firmy gdzie jest 200 mg I3C oraz 5 mg resveratrolu (na ch*j te 5 mg)?

No i tak - stosuję to już chyba tydzień w dawce 400mg ed i powiem, że trochę to czuć - na samym poczatku nawet robiło mi się dziwnie słabo, gorąco na twarzy, itd (uprzedzam pytania - znana firma od ziółek na S, nie piwnica), więc chyba to działa. Dzisiaj poczułem się znacznie lepiej po treningu i postanowiłem zarzucić 400mg w jednej dawce, czyli na dziś mam 600mg i w sumie, czuję taką stabilizację nastroju i robi się nieco cieplej, niemnej jednak w żaden sposób nie jest źle.
Ma ktoś z tym inne opinie/ doświadczenia? Myślałem, żeby dorzucić trochę resveratrolu, ale to droga sprawa, zwłąszcza, że tylko izomer geometryczny trans jest aktywny - 200mg to 99 zł za 120 kaps.
I dla pewnosci - nie musze po tym bić hcg ani robić odbloku, nie?