
Opis
-Działanie osłonowe i regenerujące błonę przewodu pokarmowego
-Obniża poziom cholesterolu
-Lekkostrawne i bogate w aminokwasy.
-Najbardziej wartościowe biologicznie białko roślinne.
-Duża zawartość błonnika.
Len mielony zawiera rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik pokarmowy, białko, lignany, kwas fenolowy, flawonoidy, lecytynę, makro- i mikroelementy, witaminy z grupy B i witaminę E.
Błonnik lnu mielonego zawiera ok. 30-50% łatwo pęczniejących, żelujących w wodzie śluzów. Osłaniają one łagodzącym żelem ściany przewdu pokarmowego chroniąc je przed podrażnieniami i działaniem czynników szkodliwych. Pęczniejący błonnik lniany znosi uczucie głodu, zapewnia lepszy poślizg treści pokarmowej, przyspiesza pracę jelit, zmiękcza stolec i ułatwia wypróżnianie. Wspomaga także naturalne funkcje trawienne i ułatwia usuwanie z organizmu toksyn. Zmniejsza wchłanianie cholesterolu.
Lignany, kwas fenolowy i flawonoidy mają działanie antyoksydacyjne, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Białko lnu jest lekkostrawne i bogate w aminokwasy egzogenne czyli niezbędne, których ustrój człowieka nie wytwarza samoistnie i muszą być przyjmowane z pożywieniem.
Len zawiera kwas foliowy, kwas nikotynowy, biotynę, witaminy B1, B2 i B6.
Jedna łyżeczka lnu zawiera ok. 50 mg magnezu i ok. 100 mg potasu.
Len mielony zawiera znacznie mniej tłuszczu niż tradycyjne siemię lnu. Dzięki czemu jest mniej kaloryczny i pozbawiony oleistego posmaku.
Zalecane dawkowanie
1 łyżeczkę proszku należy zalać około pół szklanki gorącej wody i odczekać kilka minut kilkakrotnie mieszając do uzyskania śluzowatej konsystencji kleiku.
Wartości odżywcze
SKŁADNIKI AKTYWNE Len Mielony
Porcja 5g
Ilość porcji w opakowaniu 88
Opakowanie 2x220g
Zawartość jednej porcji zaw:
Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/