Szacuny
6313
Napisanych postów
78010
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766861
Każdy z nas w pewnym momencie swojego życia musi wykonać różnego rodzaju badania swojego organizmu, czy to do pracy, w wyniku komplikacji zdrowotnych lub tylko i wyłącznie dla siebie, żeby dbać o zdrowie i kontrolować to, co się dzieje z naszym organizmem.
EKG, czyli elektrokardiografia jest zabiegiem diagnostycznym wykorzystywanym w medycynie w celu określania i rozpoznawania chorób serca, czyli jednego z najważniejszych organów w naszym ciele. Metoda ta polega na rejestracji elektronicznej czynności serca, dzięki różnicy potencjałów między dwiema elektrodami. Graficznie jest to odczytywane za pomocą krzywej elektorkardiograficznej. Warto pamiętać o tym, że nie jest to bardzo dokładne badanie i możliwe są przypadki dobrych wyników badania w przypadku choroby i odwrotnie.
W sytuacji, gdy chcesz poznać wyniki badania i jego interpretację sugeruję Ci udać się do lekarza i z nim to skonsultować. Będzie to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie. Możesz również spróbować wrzucić swoje badania w odpowiednim temacie służącym do ich interpretacji: https://www.sfd.pl/INTERPRETACJA__badania_lab,_usg,_rtg,_inne_Q/A-t443063.html
Szacuny
12
Napisanych postów
169
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
1713
PQ-137ms -Odstęp PR (mierzony od początku załamka P do początku zespołu QRS) odpowiada czasowi potrzebnemu na roz¬przestrzenienie się pobudzenia od węzła zatokowo-przed¬sionkowego, przez mięsień przedsionka, węzeł przedsionkowo-komorowy, w dół pęczkiem Hisa, aż do mięśnia komór. Większość tego czasu to opóźnienie powstałe w węźle przedsionkowo-komorowym. Prawidłowy odstęp PR trwa 0,12-0,2 s lub 120-200 ms (3-5 małych kratek). -- czyli w normie :)
Moja diagnoza oparta jest o książkę EKG łatwiej
John R. Hampton DM MA DPWI FRCP FFPM
Professor of Cardiology University of Nottingham Nottingham UK
jestem w tej dziedzinie laikiem wiec nie sugeruj sie moja diagnoza w 100 procentach,
zdiagnozowałęm tylko cześć mozliwych zaburzeń na tyle pozowlił mi czas :)
jeśli chciał byś sam sie pobawić w diagnozowanie kompleksowe to służe pomocą
moge wysłać ci ksiązkę ma maila :) w fomrmie worda ( 771972 moje gg )
pomyślnosci i zdrowia zyczę :)
QRS-85ms- Czas trwania zespołu QRS odpowiada czasowi rozchodze¬nia się pobudzenia w mięśniu komór. Prawidłowy czas trwania zespołu QRS wynosi 0,12 s (3 małe kratki) lub mniej. --- czyli 120ms lub mniej czyli norma :)
drugie zdjęcie przedstawia kalibracje która powinna wynosić jeden centymetr i jest ok :)( Standardowy sygnał 1 mV powinien unieść pisak rejestratora o 1 cm (2 duże kratki) w pionie. Taki sygnał „kalibracji" powinien być dołączony do każdego zapisu)
Prawidłowe (od 1100 do 500) nachylenie osi elektrycznej serca oznacza, że proces depolaryzacji rozprzestrzenia się w kierunku odprowadzeń I, II i III i dlatego w tych od¬prowadzeniach wychylenie zapisu jest skierowane głównie w górę, wychylenie w odprowadzeniu II powinno być większe niż w odprowadzeniu I i III.
- w 1 czesci PRAWIDŁOWA OŚ ELEKTRYCZNA SERCA :)
-Zaburzenia przewodnictwa w węźle przedsionkowo-komorowym i w pęczku Hisa
Czas potrzebny do rozprzestrzeniania się depolaryzacji z węz¬ła zatokowo-przedsionkowego do mięśnia komór jest rejest¬rowany w postaci odstępu PR (p. rozdz. 1) i zwykle nie przekracza 0,2 s (1 duża kratka). Zaburzenia przewodnictwa wywołują elektrokardiograficzne zjawisko zwane blokiem przewodzenia. -nie zdiagnozowano :)
-2. Zaburzenia przewodzenia w prawej i lewej odnodze pęczka Hisa - bloki odnóg
W zdrowym sercu czas potrzebny na rozprzestrzenienie się fali depolaryzacji do najodleglejszych części komór nie prze¬kracza 0,12 s (3 małe kratki na papierze EKG). Jeśli czas trwania zespołu QRS jest dłuższy niż 0,12 s, oznacza to, że przewodzenie w obrębie komór odbywało się nieprawidłową, wolniejszą drogą. Poszerzenie zespołu QRS pobudzenia, które zostało zainicjowane w węźle zatokowo-przedsionkowym, wskazuje na istnienie bloku odnogi pęczka Hisa-wszytsko okej :)
Szacuny
12
Napisanych postów
169
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
1713
jesli chodzi o przerost serca to znalazłem następujące informacje :)
-PRZEROST PRAWEGO PRZEDSIONKA-Nie biorąc pod uwagę zmian kształtu załamka P zależnych od zmian rytmu serca są tylko dwie główne nieprawidłowości: 1. Wszystko co powoduje przerost przedsionka prawego(zwężenie zastawki trójdzielnej lub nadciśnienie płucne)
sprawia, że załamek P staje się spiczasty - zdjęcia są za mało wyraźne żebym mógł ocenić załamek P sam oceń
-2. Przerost lewego przedsionka (najczęściej stenoza mitralna) sprawia, że załamek P staje się szeroki i dwufazowy.- również trudno mi ocenić na zdjęciach ale nie widać zeby był dwufazowy i szerki także jest okej :)
jesli chodzi o komory serca
Nieprawidłowość zespołu QRS
Prawidłowy zespół QRS ma 4 charakterystyczne cechy:
1. Trwa nie dłużej niż 0,12 s (3 małe kratki).- ok:)
2. W odprowadzeniach prawokomorowych (V,) załamek S jest większy niż załamek R.- nie jestem w stanie doczytać sie za słaba jakość
3. W odprowadzeniach lewokomorowych (V5 lub V6) zała¬mek R jest niższy niż 25 mm.- również nie jestem w stanie w drugim rzedzie odczytać określenia kanałów
4. W odprowadzeniach lewokomorowych może się pojawić niewielki (mniej niż 1 mm szerokości i mniej niż 2 mm głębokości) załamek Q zależny od depolaryzacji prze¬grody.- to samoc co wyżej
1. Nieprawidłowości dotyczące szerokości zespołów QRS
Zespoły QRS są szerokie, jeśli występuje blok odnogi pęczka Hisa (p. rozdz. 2), lub gdy pobudzenie powstało w ognisku znajdującym się w mięśniu komór (p. rozdz. 3). W innych sytuacjach poszerzenie zespołów QRS dowodzi, że depola¬ryzacja rozprzestrzenia się w mięśniu komór nieprawidłowy¬mi, wolniejszymi drogami przewodzenia.
2. Wysokie zespoły QRS
Powiększenie masy mięśniowej jednej z komór zwiększa jej aktywność elektryczną i to powoduje podwyższenie zespołu QRS.
Przerost komory prawej jest najwyraźniej widoczny w od¬prowadzeniach prawokomorowych (zwłaszcza V,). Ponie¬waż komora lewa traci swój dominujący wpływ na kształt zespołu QRS, zespół staje się dodatni (tzn. wysokość dodat¬niego załamka R jest większa niż głębokość ujemnego załamka S) - to jest zawsze obraz nieprawidłowy. W od¬prowadzeniu V6- to samo nie dam rady odczytać określenia kanałów
jakoś jest nie najlepsza fotek i doklądan diagnoza jest utrudniona
w ksiażce która ci wysłąłem sa opisane taśmy EKG przykłądowe to jets bardzo proste :) tylko musisz na to poświećic troche czasu i cierpliwosci, i bedziesz mógł sobie porównać :) owocnej pracy