Szacuny
1
Napisanych postów
4
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
69
Witam wszystkich na wstępie musze podziękować wam wszystkim za to że tworzycie to forumi i mogę dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy na temat żywienia i ćwiczeń ale ja tu nie do końca po to wracając do sedna.
Moja mama uważa żę jajka ze wsi są lepsze niż ze sklepu ja spożywam ich dosyć dużo a że jestem dociekliwy pomyślałem że zbadam tę sprawę i spytam co wy myślicie na temat wiejskich jajeczek
PS.fakt że mieszkam blisko wsi oznacza że mam też świetny dostęp do wiejskiego mleczka niestety bardzo tłuste i twarogu ale akurat te produky nie różnią sie ceną a w zasadzie wychodzą taniej.
Szacuny
4877
Napisanych postów
21619
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
93517
Produkty ze wsi, od zdrowych kur zawsze będą lepsze Dla mnie nawet smakowo można wyczuć różnicę, porównaj kiedyś sobie taką jajecznicę z jaj od kur ze wsi a taką z jaj z biedronki np. Jednak jestem pewna że wiele osób się ze mną nie zgodzi....
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
106291
Napisanych postów
378295
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
1711522
z drugiej strony jak widziałem gdzieś badania jajek/mięsa to z ferm były zdrowsze bo zarcie były w dobrym składzie i woda filtrowana nawet
a tak to zależy co te kury dostaną/znajdą z przy domowych kurników
Szacuny
1
Napisanych postów
4
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
69
często jajka są oszukane sam się przekonałem że kobieta na targu karmi swoje kurki zwykłą paszą jaka używa sie do chowu klatkowego a jajeczka niczym się nie różnia więc pierwsze co sprawdzamy źródełko...... jasna sprawa najlepiej od znajomych jak to robi moja matula a co ze skladem? białeczko się czyms różniczy jak bo jesli nie a jajka z biedry są "chemicznie" czyste bo takie być muszą to nie warto przepłacać?
Szacuny
5
Napisanych postów
7
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
263
Różnica między jajkami ze sklepu a ze wsi jest niestety duża, zdarzało mi się kilka razy wbijać na patelnię jedno jajko wiejskie a obok takie ze sklepu - w wiejskim białko jest dużo bardziej zwarte, nie leje się po całej patelni tak jak to bywa często z tymi sklepowymi. Dlatego myślę, że różnica nawet w składzie jest ogromna. Wszystko zależy od tego czym kura jest karmiona, wiadomo, że lepsze, zdrowsze jajko będzie od szczęśliwej kurki, która chodzi po słońcu.
Szacuny
5
Napisanych postów
7
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
263
Ja jestem chyba w najlepszej możliwej sytuacji jeżeli chodzi o jajka, rodzice mieszkają na wsi i chociaż nie mają gospodarstwa to kilka kurek trzymają :) kurki szcześliwie brykają po słoneczku, jedzą tylko i wyłącznie ziarno oraz to,co same wygrzebią, bez pasz, bez dodatków. I szczerze - jeżeli akurat zabraknie mi jajek to ich nie kupuje, nie jestem w stanie zmusić się do zjedzenia jajka ze sklepu. Naprawdę lepiej dopłacić i jeść zdrowo :)