Witam,
Będzie to mój pierwszy „poważny" post na tym forum. Szukałem i nigdzie na forum nie mogłem znaleźć informacji nt. orientacyjnych wartości odżywczych jaj w zależności od ich wielkości. Postanowiłem napisać ten krótki art. dodatkowo zamieszczając w nim informację nt. oznaczenia jaj.
Wartość odżywcza 100g „jajka" wg. USDA National Nutrient Database
Kalorie 147kcal
Białko 12,6g
Tłuszcze 10g
Jednonienasycone 3,8g
Nasycone 3,1g
Wielonienasycone 1,4g
Cholesterol 0,42g
Węglowodany 7,7g
Jajka dzielimy w zależności od wagi na 4 klasy wagowe. Pod każdą klasą podaje wartości dla minimalnej, średniej i maksymalnej wagi jajka (dla klasy XL tylko min, dla S tylko max):
XL - bardzo duże, o masie od 73 g
Kalorie 107
Białko 9,2
Tłuszcze 7,3
Jednonienasycone 2,8
Nasycone 2,3
Wielonienasycone 1
Cholesterol 0,31
Węglowodany 5,6
L - duże, o masie od 63 g do poniżej 73 g (wartość śr. = 68g)
Kalorie 93 100 107
Białko 7,9 8,6 9,2
Tłuszcze 6,3 6,8 7,3
Jednonienasycone 2,4 2,6 2,8
Nasycone 1,9 2,1 2,3
Wielonienasycone 0,9 0,9 1
Cholesterol 0,26 0,29 0,31
Węglowodany 4,8 5,2 5,6
M - średnie, o masie od 53 g do poniżej 63 g (wartość śr. = 58g)
Kalorie 78 85 93
Białko 6,7 7,3 7,9
Tłuszcze 5,3 5,8 6,3
Jednonienasycone 2 2,2 2,4
Nasycone 1,6 1,8 1,9
Wielonienasycone 0,7 0,8 0,9
Cholesterol 0,22 0,24 0,26
Węglowodany 4,1 4,5 4,8
S - małe, o masie poniżej 53 g
Kalorie 78
Białko 6,7
Tłuszcze 5,3
Jednonienasycone 2
Nasycone 1,6
Wielonienasycone 0,7
Cholesterol 0,22
Węglowodany 4,1
Są to wartości oczywiście orientacyjne - dużo zależy od tego w jakich warunkach kury były hodowane i czym były karmione. Te informacje również można „wyczytać" z jajka, jeżeli posiada ono nadruk. Nie da rady tego przełożyć na liczby tzn. można bezpośrednio spojrzeć na wartość odżywczą podaną przez producenta, ale chodzi głównie o fakt czym były karmione i warunki w jakich zostały złożone. Należy unikać jaj bez nadruku, chyba, że ma się pewność co do ich pochodzenia - w przeciwnym wypadku to loteria - mogły być karmione na podwórku ziarenkami i jeść robaczki lub równie dobrze trzymane w klatkach i karmione mączką rybną.
Na jajku zakupionym w sklepie znajduje się następujący nadruk:
X - XX - XXXXXXXX
Gdzie
X - sposób chowu:
0 - chów ekologiczny
1 - chów z wolnym wybiegiem
2 - chów ściółkowy
3 - chów klatkowy
XX - Kod kraju, np.
PL - Polska
DE - Niemcy
NL - Holandia
XXXXXXXX - Weterynaryjny Numer Identyfikacji Producenta
Da się to głębiej rozszyfrować, ale nie ma to żadnego znaczenia, więc nie podaje informacji.
To tyle. Mam nadzieje, że się komuś przyda.
Pozdrawiam.
Będzie to mój pierwszy „poważny" post na tym forum. Szukałem i nigdzie na forum nie mogłem znaleźć informacji nt. orientacyjnych wartości odżywczych jaj w zależności od ich wielkości. Postanowiłem napisać ten krótki art. dodatkowo zamieszczając w nim informację nt. oznaczenia jaj.
Wartość odżywcza 100g „jajka" wg. USDA National Nutrient Database
Kalorie 147kcal
Białko 12,6g
Tłuszcze 10g
Jednonienasycone 3,8g
Nasycone 3,1g
Wielonienasycone 1,4g
Cholesterol 0,42g
Węglowodany 7,7g
Jajka dzielimy w zależności od wagi na 4 klasy wagowe. Pod każdą klasą podaje wartości dla minimalnej, średniej i maksymalnej wagi jajka (dla klasy XL tylko min, dla S tylko max):
XL - bardzo duże, o masie od 73 g
Kalorie 107
Białko 9,2
Tłuszcze 7,3
Jednonienasycone 2,8
Nasycone 2,3
Wielonienasycone 1
Cholesterol 0,31
Węglowodany 5,6
L - duże, o masie od 63 g do poniżej 73 g (wartość śr. = 68g)
Kalorie 93 100 107
Białko 7,9 8,6 9,2
Tłuszcze 6,3 6,8 7,3
Jednonienasycone 2,4 2,6 2,8
Nasycone 1,9 2,1 2,3
Wielonienasycone 0,9 0,9 1
Cholesterol 0,26 0,29 0,31
Węglowodany 4,8 5,2 5,6
M - średnie, o masie od 53 g do poniżej 63 g (wartość śr. = 58g)
Kalorie 78 85 93
Białko 6,7 7,3 7,9
Tłuszcze 5,3 5,8 6,3
Jednonienasycone 2 2,2 2,4
Nasycone 1,6 1,8 1,9
Wielonienasycone 0,7 0,8 0,9
Cholesterol 0,22 0,24 0,26
Węglowodany 4,1 4,5 4,8
S - małe, o masie poniżej 53 g
Kalorie 78
Białko 6,7
Tłuszcze 5,3
Jednonienasycone 2
Nasycone 1,6
Wielonienasycone 0,7
Cholesterol 0,22
Węglowodany 4,1
Są to wartości oczywiście orientacyjne - dużo zależy od tego w jakich warunkach kury były hodowane i czym były karmione. Te informacje również można „wyczytać" z jajka, jeżeli posiada ono nadruk. Nie da rady tego przełożyć na liczby tzn. można bezpośrednio spojrzeć na wartość odżywczą podaną przez producenta, ale chodzi głównie o fakt czym były karmione i warunki w jakich zostały złożone. Należy unikać jaj bez nadruku, chyba, że ma się pewność co do ich pochodzenia - w przeciwnym wypadku to loteria - mogły być karmione na podwórku ziarenkami i jeść robaczki lub równie dobrze trzymane w klatkach i karmione mączką rybną.
Na jajku zakupionym w sklepie znajduje się następujący nadruk:
X - XX - XXXXXXXX
Gdzie
X - sposób chowu:
0 - chów ekologiczny
1 - chów z wolnym wybiegiem
2 - chów ściółkowy
3 - chów klatkowy
XX - Kod kraju, np.
PL - Polska
DE - Niemcy
NL - Holandia
XXXXXXXX - Weterynaryjny Numer Identyfikacji Producenta
Da się to głębiej rozszyfrować, ale nie ma to żadnego znaczenia, więc nie podaje informacji.
To tyle. Mam nadzieje, że się komuś przyda.
Pozdrawiam.