Smażenie jest jednym z procesów obróbki termicznej, wykorzystywanym do przygotowywania różnego rodzaju potraw w naszych dietach. Polega ono na ogrzaniu potrawy w środowisku tłuszczu. Dla potraw, które wymagają krótkiego smażenia, tłuszcz jednak nie jest niezbędny. Przydatna jednak będzie dobrej jakości patelnia. Z reguły stosuje się patelnie:
- żeliwne,
- ceramiczne,
- teflonowe,
- grillowe,
- tytanowe,
- miedziane.
Najczęściej jednak są to patelnie teflonowe. Dobrej jakości patelnia teflonowa, wytrzyma nam bez problemu kilka lat. Oczywiście pod warunkiem, że będziemy ją używać w prawidłowy sposób. Zdecydowanie nie należy używać do niej ostrych przedmiotów jak nóż, łyżka, czy widelec. W ten sposób nie tylko zniszczymy teflon i patelnię, a dodatkowo narazimy nasz organizm na wpływ toksycznego teflonu. Warto używać drewnianych przyrządów. Patelni po smażeniu nie należy zalewać zimną wodą. Należy odczekać kilkanaście minut, aż ostygnie.
Tefal jest jedną z lepszych i bardziej znanych firm produkujących patelnie. Dlatego też jakość ich na pewno będzie dobra a zakup odpowiednim wyborem. Kształt, wielkość zależna jest od tego, co dokładnie będziemy na niej smażyli. Jeżeli będą to duże posiłki, składające się z mięs, warzyw, ryżu, to na pewno warto wybrać patelnie o dużej średnicy i głębokości. Inna jednak zalecana będzie do naleśników, czy grillowania mięsa lub ryb.
