Szacuny
11182
Napisanych postów
51928
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Mam takie dziwne pytanie, gdzie dokładnie są nerki i jak czuć ich ból.
Od trzech dni boli mnie przy skłonach, skrętach tułowia, przy wstawaniu rano okolica prawych żeber i ciągle nasuwa mi się myśl czy to nie nerka... Wcześniej robiłem brzuszki skośne i wydaje mi się że to zakwasy ale coś za długo trwają. Biorę tylko białko ovo (20gr - 2 lyzki stołowe płaskie rano i 20 gr wieczorem + dieta to około 120 gr, waze 75-76kg wiec nic nie przekraczam). Jak leje nie czuję żadnego bólu, lewa strona mnie nie boli.
THX za odpowiedzi
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78010
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766861
Nerki są narządami układu płciowo-moczowego, które pełnią kilka istotnych funkcji w naszym organizmie. Są to np.:
- utrzymanie homeostazy (regulacyjna),
- produkcja moczu (wydalnicza),
- produkcja i degradacja hormonów (endokrynna).
Każdy człowiek ma dwie nerki. Jednak warto wiedzieć o tym, że bez problemu żyć można z jedną. Narząd ten wyglądem przypomina fasolę o długości 10 cm i szerokości 5 cm. Z kolei grubość około 3-4 cm. Masa jednej nerki to blisko 120-200 g.
Wielu osobom często wydaje się, że gdy coś ich boli w okolicy pleców, to są to nerki. W rzeczywistości jest to bardzo mało prawdopodobne. Najczęściej powodem bólu jest wcześniejsza praca mięśni pleców: prostownika lub najszerszego grzbietu. Podobnie jak w Twoim przypadku, np. po nieumiejętnym treningu mięśni brzucha, czyli popularnych brzuszkach. Pracowałeś za bardzo częścią lędźwiową kręgosłupa. Z tego też względu mięśnie są lekko pospinane i obolałe. W ciągu kilku dni powinno przejść. Jeżeli jednak tak się nie stanie lub martwi Cię ta sytuacja, to zawsze możesz udać się do lekarza rodzinnego ze swoim problemem. Skieruje Cię on na badanie moczu lub wypisze skierowanie do lekarza specjalisty - nefrologa.
moze brales za duzo , biorac za duzo jej obciazasz nerki bo one przerabiaja ja na kreatonine i wydalaja razem z moczem , lepiej zglos sie do lekarza , albo poprostu obciazyles bardzo czesc ledzwiowa kregoslupa , moze daj sobie spokoj na pare dni
pozdrawiam
kazdy dzien jest nowym wyzwaniem , nowym celem i poznaniem , nie dajmy sie zwiesc smiercionosnym urojeniom
4
kazdy dzien jest nowym wyzwaniem , nowym celem i poznaniem , nie dajmy sie zwiesc smiercionosnym urojeniom
Szacuny
58
Napisanych postów
10634
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
36062
Jeest dobry sposób sprawdzenia czy to nerki....można wyciąć tę nerką, która jest po stronie bolącego miejsca i jak potem nie będzie boleć..to znaczy, że to była nerka
Szacuny
11182
Napisanych postów
51928
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Grasik WIELKIE DZIĘKI :)
Patrząc na rysunek boli mnie podczas jakiegoś ruchu mięsień biodrowo-żebrowy z prawej strony, co na to poradzic? Przerwac trening (a nie bardzo tego chce robic... bo masa idzie ładnie...). Moze jakieś maści ?