Długość gotowania mięsa zależy przede wszystkim od jego wielkości.
Mięso pokrojone ma małe kawałki gotuje się znacznie szybciej niż mięso w jednym, większym kawałku.
Różne części kurczaka wymagają również innego czasu gotowania.
Najszybciej gotuje się chuda pierś kurczaka pozbawiona skóry i kości.
Mięso z kością gotuje się zawsze dłużej.
Całego młodego kurczaka gotujemy przez 1–1,5 godziny. Starą kurę – przez 2,5–3 godziny. Oddzielne kawałki kurczaka (podudzia, udka, skrzydełka) gotujemy przez około 40 minut na wolnym ogniu.
Pamiętajmy, że alternatywą do tradycyjnego gotowania w wodzie jest gotowanie na parze.
Podczas tradycyjnego gotowania część cennych składników odżywczych przechodzi do wody, którą wylewamy.
Produkty przyrządzane na parze zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin oraz minerałów.
Do zalet gotowania na parze można zaliczyć również to, że nie wymaga ono dodawania tłuszczu, a także umożliwia przygotowanie kilku różnych produktów jednocześnie. Ponadto, gotując na parze osiągamy wyższą temperaturę niż podczas gotowania w wodzie. Dzięki temu gotowanie na parze jest krótsze.
Ile czasu potrzebujemy by ugotować kurczaka na parze?
Pierś z kurczaka na parze gotuje się 10-20 min.
(im drobniejsze kawałki tym krótszy czas gotowania, filet w całości gotujemy 20 minut)
Podudzia kurczaków wymagają już nieco dłuższego gotowania, około 30-35 min.
Jeśli gotować zamierzmy mięso, które było wcześniej zamrożone, należy je rozmrozić.
Nie należy rozmrażać mięsa, drobiu, ryb, owoców morza poprzesz umieszczanie ich na ladzie w temperaturze pokojowej lub wkładanie ich pod ciepłą, bieżącą wodę. Powinniśmy rozmrażać te produkty poprzez umieszczanie ich w lodówce.
Bakterie lubią ciepo i mogą namnażać się bardzo mocno w temperaturze pokojowej. Z tego powodu zostawienie mięsa na ladzie lub wkładanie pod ciepłą wodę nie jest dobrym pomysłem.
Jeśli rozmrażamy mięso czy ryby w mikrofalówce lub w zimnej wodzie, nie powinniśmy go ponownie zamrażać ani wkładać do lodówki. Mięso rozmrożone w taki sposób powinno zostać od razu ugotowane. Przetrzymywanie tak rozmrożonego mięsa w lodówce może doprowadzić do jego zepsucia.
Do poczytania:
https://www.sfd.pl/Pierś_z_kurczaka__Wasze_przepisy-t228766.html
https://www.sfd.pl/Żołądki_drobiowe__same_plusy_-t131005.html
https://www.sfd.pl/Pierś_z_kurczaka,_a_polędwiczki_z_kurczaka-t548026.html
Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-09 10:48:35