Dziękuje za rady. Teraz oprócz robienia zdjęć codziennie rano zacznę mierzyć również obwody. Mam jeszcze jedno pytanie. Jak mogę wliczyć np skwarki z boczku. Nie smażyłem na żadnym tłuszczu bo tłuszcz się z nich sam wytopił podczas smażenia. Skwarki zmniejszyły swoją objętość ponad dwukrotnie, cały tłuszcz został na patelni a to co zostało na skwarkach osączyłem jeszcze ręcznikiem papierowym. Skwarki były przysmażone prawie na wiór i nie czułem tam kompletnie nic tłustego. W takim razie jak mam je wliczyć do bilansu. Rozumiem że mam policzyć jako zwykły boczek, białko zostaje to samo natomiast tłuszcz zmniejszam o te 90% bo pewnie coś tam jeszcze zostało czy jak mam taki posiłek wliczyć?
...
Napisał(a)
Robienie zdjęć codziennie również nie ma żadnego sensu. Lepiej przeznaczyć ten czas na coś innego. Zdjęcia sylwetki raz na miesiąc. Rano na czczo, to samo ubranie, poza, odległość, światło.
Licz całość boczku. Nic nie zmniejszaj o 90%. Nigdy nie określisz dokładnie ilości kcal w źródle białka o wysokiej zawartości tłuszczów.
Zmieniony przez - domer w dniu 2017-07-08 13:36:17
Licz całość boczku. Nic nie zmniejszaj o 90%. Nigdy nie określisz dokładnie ilości kcal w źródle białka o wysokiej zawartości tłuszczów.
Zmieniony przez - domer w dniu 2017-07-08 13:36:17
1
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Nawet jeżeli boczek przed wysmażeniem ma te około 47g tłuszczu na 100gram, po wysmażeniu zmniejszył swoją objętość i wagę a pół patelni zostało w tłuszczu który wylałem również liczyć jako 47g tłuszczu? I wtedy wliczać wagę przed wysmażeniem czy już po wysmażeniu?
I odnośnie jeszcze redukcji jaką obecnie stosuję, według kalkulatorów internetowych aby utrzymać wagę muszę przyjmować 3155 kcal ( 119g białka, 434g węgli, 106g tłuszczu ). Trochę zmodyfikowałem ponieważ z tego co słyszałem przy redukcji należy zwiększyć znacząco ilość białka, a zmniejszyć węglowodany tak więc moja dieta oscyluję mniej więcej w takiej formie : 2500 kcal ( 180g białka, 180g węglowodanów, 110g tłuszczu ). Coś do modyfikacji czy trzymać się tego?
Zmieniony przez - Messs w dniu 2017-07-08 14:05:27
I odnośnie jeszcze redukcji jaką obecnie stosuję, według kalkulatorów internetowych aby utrzymać wagę muszę przyjmować 3155 kcal ( 119g białka, 434g węgli, 106g tłuszczu ). Trochę zmodyfikowałem ponieważ z tego co słyszałem przy redukcji należy zwiększyć znacząco ilość białka, a zmniejszyć węglowodany tak więc moja dieta oscyluję mniej więcej w takiej formie : 2500 kcal ( 180g białka, 180g węglowodanów, 110g tłuszczu ). Coś do modyfikacji czy trzymać się tego?
Zmieniony przez - Messs w dniu 2017-07-08 14:05:27
...
Napisał(a)
Zapotrzebowanie kcal oblicz na podstawie wzoru:
https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne,_skł._prod._żywnościowych,_BF-t276436.html
Źle przeczytałeś, że należy zwiększyć znacznie białko i zmniejszyć węglowodany. Ustalasz 2g białka, tłuszcze 1-1,3g i reszta kcal węglowodany.
https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne,_skł._prod._żywnościowych,_BF-t276436.html
Źle przeczytałeś, że należy zwiększyć znacznie białko i zmniejszyć węglowodany. Ustalasz 2g białka, tłuszcze 1-1,3g i reszta kcal węglowodany.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
co do boczku nadal liczysz że jest to 100g choć po upieczeni ma 50 i jedynie co to tłuszczu mozesz trochę odjąć, wszystkiego nie wytopisz.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Poprzedni temat
Kalorie w dni treningowe vs nietreningowe
Następny temat