Szacuny
0
Napisanych postów
36
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
1060
Witajcie, zabrałem się ostatnio za dietę redukcyjną całkiem poważnie i zacząłem liczyć kalorie używając głównie tych 2 stron ( http://www.tabele-kalorii.pl/ i http://www.ilewazy.pl/ ). Problem jest taki że w bardzo wielu źródłach i produktach kalorie i makroskładniki bardzo się od siebie różnią. Kompletnie nie wiem jakie odniesienie ma np pierś z kurczaka w stanie surowym tak jak to głównie podają kalkulatory do np smażonej czy też gotowanej.
Dla przykładu, jeżeli roztłukę sobie np łopatkę wieprzową, oprószę przyprawą i wysmażę bez panierki na patelni po 4-5 minut z każdej strony na oleju kokosowym to jak mam taki posiłek wpisać do tabeli. Tłuszczu wpiszę na oko bo większość zostaje na patelni ale co z mięsem?
Tak samo jest np z karkówką, ugotowana w sosie bez mąki, mięsko widać że niezbyt tłuste natomiast jeden kalkulator pokazuję ponad 300 kalorii inny 140. Różnica ogromna. Jak mam wyliczyć dokładnie ile spożywam i czego?
A tak przy okazji jaki jest najzdrowszy sposób przyrządzenia wieprzowiny i czy na redukcji może być to urozmaiceniem kurczaka. Strasznie lubię mięso zarówno z szynki, łopatki jaki i karczku. Póki co rozbijam delikatnie i smażę dosłownie po kilka minut z jednej i z drugiej strony. Macie jakieś inne pomysły?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78036
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
767014
Kontrola kalorii i makroskładników diety jest podstawą później uzyskanych efektów sylwetkowych. Z tego też względu zdecydowanie warto zwracać uwagę na to, co, kiedy i ile spożywamy.
Wiele osób zaczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą zdrowia zastanawia się nad tym, w jaki sposób można kontrolować kalorie i makroskładniki w ich diecie. Rozwiązanie tego jest bardzo proste. Wystarczy zaznajomić się z tabelami kalorycznymi, które są dostępne tutaj:
Poza tym w bardzo prosty sposób wrzucać możesz swoje posiłki do dziennika żywieniowego potreningu.pl Komponując w ten sposób posiłki, system podlicza się wszystkie kalorie i makroskładniki w nich obecne, porównując następnie z Twoimi założeniami co do ich ilości, jaką powinieneś spożywać danego dnia.
Pamiętać musisz o tym, że produkty należy ważyć przed ich obróbką, a nie po niej. W tabelach podawane są właśnie produkty przed obróbką. Jeżeli są one po obróbce, to jest to dokładnie opisane.
Szacuny
0
Napisanych postów
36
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
1060
No dobra a jeżeli dzisiaj jadłem na obiad gotowaną karkówkę około 300g i chciałbym wliczyć ją w bilans to po odpowiednim przeszukaniu Internetu mam informację mniej więcej takie:
1.
2.
3.
I w takim wypadku którą opcję mam wybrać?
Zmieniony przez - Messs w dniu 2017-07-06 15:31:49
Szacuny
3363
Napisanych postów
8469
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
407869
Przy tłustych mięsach, takich jak karkówka nie da się tego precyzyjnie oszacować. Jak masz chudą, taką jak na pierwszym zdjęciu, może mieć nawet mniej niż 10 % tłuszczu, ale bywa i karkówka majaca 20 %.
"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.
Szacuny
0
Napisanych postów
36
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
1060
A jeszcze jedno pytanie które mi się nasunęło, jeżeli ważę się codziennie rano na czczo to jeżeli zjadłem obfitą kolację dnia poprzedniego ale zmieściłem się w kaloriach całodniowo to czy to jest naturalne że waże o 0,8kg więcej niż dnia poprzedniego?
"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78036
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
767014
Wyznacznikiem efektów są obwody ciała. Należy je mierzyć co 1-2 tygodnie rano na czczo. Masa ciała o niczym nie świadczy. Szczególnie codziennie. Nie ma to sensu.