Szacuny
0
Napisanych postów
107
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
563
Witam. Ponownie wracam na forum. Dzisiaj pobiegłem na 1000m i przeraziłem się... 4min. Mam 19 lat, trenuje od 2 lat sporty walki a tu taki szok. Kiedyś biegałem 10km w czasie 1h.
Znacie jakiś plan treningowy aby zejść z minutę? Jestem w stanie trenować codziennie (chociaż czytałem, że 3x w tyg wystarczy). Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
"Wygrywa tylko ten, co ma jasno określony cel i nieodparte pragnienie, aby go osiągnąć..." - Napoleon Hill
http://www.rundamian.pl - Blog o bieganiu naturalnym
Szacuny
0
Napisanych postów
29
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
115
Postaraj się np. co 2-3 dni robić sobie trening siłowy. Tzn. znajdź sobie jakąś niewielką górkę (100m-200m) i podbiegaj pod nią z maksymalną prędkością. Potem zejdź na dół truchcikiem i z powrotem po krótkiej przerwie to samo. I tak rób kilka bądź kilkanaście razy. Powinno pomóc a w szczególności na dystanse typu 1000m.
Szacuny
0
Napisanych postów
107
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
563
Panowie mam do Was pytanie o radę...
podczas biegania i po nim odczuwam ból w klatce piersiowej, tak na środku. Po biegu również podczas oddychania odgłosy jakby 'skrzypania' są, oraz jakby lekki kaszel. Czym to może być spowodowane? Dodam, że podczas biegu oddycham przez usta, nie palę papierosów.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Przede wszystkim - nie bagatelizuj tego! Mogą to być problemy z sercem, a z sercem nie ma żartów...
Jeśli już uporasz się z tym i lekarz po badaniach powie, że jest ok to możesz wrócić do treningów. Moja rada jest taka - robić więcej krótkich i intensywnych odcinków - nie chodzi tutaj, żeby grzać na 100%, ale tak 80%. Z czasem zmniejszać przerwy i wydłużać dystans. Przykładowo możesz rozpocząć od odcinków 200 metrowych z przerwą 30-40 sekund. Oprocz tego oczywiście cały czas budowa kondycji, czyli długie wybiegania.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
Zmieniony przez - Michał Skoczyński w dniu 2013-05-20 18:09:51