Jak przygotować białko?
Odżywka białkowa to jeden z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych suplementów. Jest doskonałą opcją dla osób, których bilans kaloryczny zakłada sporą ilość tego makroskładnika, ale nie zawsze pojemność żołądka radzi sobie z takimi porcjami mięsa, ryb czy jaj. Sprawdzi się również gdy na posiłek nie ma czasu i w biegu trzeba szybko wypić koktajl i zagryźć owocem. W końcu aby uzyskać efekty treningowe to dieta powinna być dopięta na ostatni guzik i nie ma opcji by omijać posiłki.
Swoich zwolenników białko ma także wśród… łasuchów. Odmawiamy sobie słodyczy, słodzonych jogurtów, napoi itp. Wszystko w imię zdrowia i ładnej sylwetki, ale bywają takie dni, że organizm domaga się słodkości i tu z pomocą przychodzi
odżywka białkowa. Dostępna jest obecnie w tylu smakach, że nie sposób nie znaleźć czegoś dla siebie – od czekolady, wanilii, truskawki, poprzez karmel, orzech, banan aż po wymyślne smaki takie jak masło orzechowe, ciasteczka, kawa latte i wiele innych. Wybór jest przeogromny. Dodać je można do porannej owsianki, jako polewę (rozrabiamy z małą ilością wody, żeby uzyskać gęstą konsystencję) do omleta czy sałatki owocowej, do koktajlu owocowego lub jako składnik wypieków. Zastosowanie zależy już od naszej fantazji.
Najczęściej jednak białko wypijamy prosto z shaker’a. Większość z nich ma w środku kratkę lub sprężynkę i właśnie ten element pozwala na uzyskanie jednolitej konsystencji. Będzie zdecydowana różnica jeśli białko wymieszamy w szklance łyżką, czy wstrząśniemy shaker’em. Na występowanie grudek wpływ ma również skład czy jakość białka. Wyroby niektórych producentów charakteryzują się większą tendencją do tworzenia grudek i trudniej jest je rozpuścić u innych bywa, że białko rozpuszcza się od razu po dodaniu wody. Tutaj najlepiej byłoby przetestować kilka z nich aby znaleźć takie białko, które będzie nam smakować i odpowiadać w swojej strukturze. Wielu producentów udostępnia 25-30g próbki zatem nie ma potrzeby kupowania całych opakowań.
Porcję białka wsypujemy do shaker’a i zalewamy wodą – ok. 200g lub mniej, wówczas smak będzie intensywniejszy. Wstrząsnąć parę razy shaker’em i gotowe.
Odżywki białkowe w promocyjnych cenach:
https://sklep.sfd.pl/Odżywki_białkowe-k119.html
Podobne tematy:
https://www.sfd.pl/NAJCZĘŚCIEJ_POLECANE_SUPLEMENTY,_ODŻYWKI-t963318.html
https://www.sfd.pl/JAKA_ODŻYWKA_BIAŁKOWA_NAJLEPSZA_-t1065916.html
