Tuńczyki jest to plemię obejmujące kilkanaście gatunków dużych, drapieżnych, morskich ryb okoniokształtnych z rodziny makrelowatych. Żyją one głównie w wodach Atlantyku, Pacyfiku oraz mórz przyległych. Można je spotkać również na Morzu Północnym i Barensa.
W Polsce szczególnie popularny stał się
tuńczyk w puszce. Wynikało to jeszcze kilka lat temu z dość niskiej ceny, dostępności i łatwości przygotowania. Nawet nieszczególnie dobry smak powodował, że sporo osób kształtujących swoją sylwetkę skupiało na nim swoją dietę, jako jedno z głównych źródeł białka. Niestety niedawno cena tuńczyka poszła mocno w górę. Z tego też względu nieszczególnie opłaca się jego kupowanie. Poza tym ma on kilka wad. Jako ryba drapieżna, tuńczyk żyje długo, w związku z czym kumuluje sporo metali ciężkich, w tym toksycznej rtęci. Minusem jest również wspomniana cena, blisko 5 zł za 140 g, czyli ponad 43 zł za kg to sporo. Taniej możemy kupić lepsze jakościowo: makrelę, śledzia, dzikiego łososia, pstrąga, czy dorsza. Więcej na temat jakości tuńczyka w puszce możemy przeczytać tutaj:
http://potreningu.pl/articles/4239/tunczyk-z-puszki--jesc-czy-unikac
Jeżeli zakładamy jednak, że czasami wystąpi on w naszej diecie, to warto kupować tuńczyka w sosie własnym i w kawałkach, a nie w olej i rozdrobnionego.
Odnośnie do przepisów, zapraszam do ciekawych w dziale kuchnia sfd:
https://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html Osobiście najlepiej smakuje mi ten oto przepis:
https://www.sfd.pl/Danie_z_tunczykiem-t457113.html
