Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Hi
Jak utwardzic piesc aby lamac kilka desek i nie odniesc kontuzji? - chodzi mi o uderzenie piescia (Ostatnio mialem okazje zlamac 2 deski - zlamalem, ale na drugi dzien zaczelo mnie bolec i trwa to do teraz...:)
Thx za info.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Ja ćwiczę tak: Uderzam tsuki w ścianę, ale nie z pełną siła. Maksymalnie skupiam się na technice i precyzji wykonania, odpowiednim wypchnięciu barku itp. W ścianę uderzam nie z pełną siłą, ale technicznie, powoli, tak by dokładnie dwie kości, pod odpowiednim kątem dotknęły ściany. Po jakimś czasie zwiększam siłę i szybkość, ale nie walę "na chama". W ten sposób ćwiczę zarówno techikę uderzenia, jak i twardość kości które kontaktują w uderzeniu. Ćwiczę tak 3-4 godz. w tygodniu. Chyba skutkuje... Jednak do silnego (czyt. skutecznego) uderzenia może też się przydać siła, którą nadrabiamy niektóre braki techniczne. Najlepsze w tym przypadku są tradycyjne pompki.<br><br>
Jeśli by ktoś chciał też "uderzać w ścianę" to zalecam ścianę raczej w piwnicy niż w mieszkaniu. Po jakimś czasie może zacząć odpadać tynk.
Zmieniony przez - Paweł Chucky w dniu 2002-05-08 17:22:27
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Ogółnie musisz walić w twarde rzeczy ale były podobno już przypadki porażeń nerwowo palców.
"Nie walczę w żadnym określonym stylu. Nigdy nie wiesz co zrobię i ja sam tego nie wiem. Mój ruch jest rezultatem twojego ruchu, moja technika jest efektem zastosowanej przez ciebie"
Szacuny
1
Napisanych postów
617
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
8283
I tak ci zostanie - bedzie bolalo i czym bedziesz starszy tym bedzie bolalo bardziej nie lepiej walnac glowa w sciane ?
Jak powiedzial PRAWDZIWY BRUCE LEE - Deska nie moze oddac wiec po co je lamac ?
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Chodzi o to, ze jak juz trafie piescia potencjalnego goscia, to zebym nie musial poprawiac...:) A deski to tylko dodatek - wskaznik aktualnej sily, szybkosci i techniki..
Szacuny
4
Napisanych postów
1651
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
23638
a jak przed dyskoteka bedzie przez przypadek kilka dziewczyn i akurat nikogo kto moglby oddac, a na stelazu bedzie 5 desek :> ?
nie bedzie przeciez 3 sciagal, zeby rozwalic kilka
pomyslcie, zanim zaczniecie sie z kogos nabijac
jezeli ktos wychodzi przed dyskoteke i zaczyna cos mowic o 1/1, to jedno jest pewne
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Jak bedzie 5 desek i nikogo kto moglby oddac to raczej nie bedziesz tych desek potrzebowal.
A zebys nie musial poprawiac to cwicz na worku, gruszcze i innych sprzetach i bardziej sie koncentruj na poprawnej technice niz wzmacnianu samej piesci. Bo twarda piesc nic nie da jak nadgarstek przy zlym ustawieniu szlag trafi.
Paweł Ziółkowski
http://czarnypas.gr.pl/bjj Żiu-żitsu znaczy Miękka Sztuka, jesteśmy mięczakami którzy leją twardzieli.