Czesc.
Jak wiadomo mięso z kością i skórą tak jak np. uda, podudzia, ćwiartki itd podawane są w tabelach kalorycznych przed obróbką, czyli na surowo. Chyba nikt jednak nie obiera ich przed włożeniem do piekarnika. Wiadomo, że mięso pod wpływem, pieczenia, smażenia itd. zmienia swoją wagę. I teraz moje pytanie.
Jak to wliczacie? Nie znalazłem odp na takie pytanie. Ja po upieczeniu uda obieram je na gorąco z mięsa i kładę na wagę. Ale nie wiem czy to dobry sposób bo zostało poddane obróbce i zmienia wagę. Można by liczyć na surowo razem z kością i chrząstkami, których sie nie je, ale każda część jest różnej wielkości i wyniki byłyby bardzo niedokładne.
Drugie pytanie. Jak robicie ze skórą? Jeśli upiekę udo ze skórą, ale po upieczeniu ją zdejmę i zjem same mięso, wtedy liczyć jakbym zjadł bez skóry? Pytam bo jednak po obróbce, z samej skóry zostaje wiór i tłuszcz z niej w większości wtapia się w mięso. W takim wypadku piec ze skórą, czy przed włożeniem do piekarnika ją zdiąć?
Napisałem temat, bo nie znalazłem podobnego, ani odpowiedzi na moje pytanie. Pozdrawiam ;))
Jak wiadomo mięso z kością i skórą tak jak np. uda, podudzia, ćwiartki itd podawane są w tabelach kalorycznych przed obróbką, czyli na surowo. Chyba nikt jednak nie obiera ich przed włożeniem do piekarnika. Wiadomo, że mięso pod wpływem, pieczenia, smażenia itd. zmienia swoją wagę. I teraz moje pytanie.
Jak to wliczacie? Nie znalazłem odp na takie pytanie. Ja po upieczeniu uda obieram je na gorąco z mięsa i kładę na wagę. Ale nie wiem czy to dobry sposób bo zostało poddane obróbce i zmienia wagę. Można by liczyć na surowo razem z kością i chrząstkami, których sie nie je, ale każda część jest różnej wielkości i wyniki byłyby bardzo niedokładne.
Drugie pytanie. Jak robicie ze skórą? Jeśli upiekę udo ze skórą, ale po upieczeniu ją zdejmę i zjem same mięso, wtedy liczyć jakbym zjadł bez skóry? Pytam bo jednak po obróbce, z samej skóry zostaje wiór i tłuszcz z niej w większości wtapia się w mięso. W takim wypadku piec ze skórą, czy przed włożeniem do piekarnika ją zdiąć?
Napisałem temat, bo nie znalazłem podobnego, ani odpowiedzi na moje pytanie. Pozdrawiam ;))