...
Napisał(a)
Witam. Redukowałem z 90 na około 80kg. Zerówka wtedy to było około 3000kcal, pierwsze zejście na 2600-2700 później 2400-2500 i teraz ok 2100. Przy tym etapie 2100 aby jeszcze wyciągnąć z tej redu jak najwięcej, 2x w tygodniu wykonuje 30 minutowe cardio. Ale nic nie trwa wiecznie i niedługo będę musiał z niej wyjść. W jaki sposób mam wrócić na nową zerówkę, nie przybierając na tkance, żeby nie wróci do pierwotnego stanu. Dodawać po 200 kcal co tydzień/dwa i liczyć na najlepsze? 17 lat 182cm
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Wyjście z okresu redukcji tkanki tłuszczowej polega na wejściu na zerowy bilans energetyczny i wykonaniu tzw. diet break. Możesz obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne organizmu na nowo z dokładnego wzoru, lub też założyć, że będzie ono nieznacznie niższe, niż obliczone poprzednio. Nie będzie to miało specjalnego znaczenia. Dokładny wynik i tak określić będziesz mógł po obserwacji obwodów ciała, wraz z upływem czasu.
W przypadku planu treningowego, wraz jest zrobić strategiczne roztrenowanie, schodząc z intensywności i objętości.
W przypadku planu treningowego, wraz jest zrobić strategiczne roztrenowanie, schodząc z intensywności i objętości.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Możesz tak zrobić jak napisałeś chociaż ja od razu bym podbił do 2700 i dalej cisnął sobie kardio dla podkręcenia metabolizmu.
Podaje ta sugestie tak wysoko bo skończyłeś na 2100 więc na pewno masz niedobory i warto to ogarnąć żebyś miał teraz energie na funkcjonowanie i trening
Podaje ta sugestie tak wysoko bo skończyłeś na 2100 więc na pewno masz niedobory i warto to ogarnąć żebyś miał teraz energie na funkcjonowanie i trening
...
Napisał(a)
Policz swoje teoretyczne zapotrzebowanie „zerowe” na nowo, uwzględniając planowaną aktywność, odejmij ~10% na tzw. adaptacje metaboliczne po redukcji i obserwuj przez 2-3 okresy pomiarowe co się dzieje. Jak mierzysz się np. co tydzień to pierwszy skok nie będzie powodem do niepokoju - będzie to glikogen, woda, treść jelitowa.
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2023-12-26 22:14:00
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]
...
Napisał(a)
Koniu151Policz swoje teoretyczne zapotrzebowanie „zerowe” na nowo, uwzględniając planowaną aktywność, odejmij ~10% na tzw. adaptacje metaboliczne po redukcji i obserwuj przez 2-3 okresy pomiarowe co się dzieje. Jak mierzysz się np. co tydzień to pierwszy skok nie będzie powodem do niepokoju - będzie to glikogen, woda, treść jelitowa.
Mierzę się raz w tygodniu, ważę codziennie. Jeśli rozumiem to mam zostawić to 2x cardio w tygodniu po 30 min, w moim przypadku rowerek siedzący. Nie mogę natomiast precyzyjniej obliczyć swojego nowego zerowego zapotrzebowania. Wczesniej tak jak pisałem było 3000, ale to wiedziałem z własnych "testów". Ale nowego nie mogę obliczyć, jeśli mógły mi Pan z tym pomóc to byłbym wdzięczy. Wymiary podawalem wczesniej. Do tego tryb siedzący, 3-4x treningi ciężkie w tygodniu. Około 5-6k kroków dziennie. I jeśli dobrze rozumiem, to od kalorystyki która mam teraz, mam dodawać po 200 kcal i co cykl (tygodniowy) sprawdzać czy zachodzą zmiany, jeśli wracam z kaloriami bez dużych wzrostów wagowych, wyglądowych lub pomiarowych to pomału dalej zwiękaszać, a jeśli "urosnę" to mam zamiast o np 200 zwiekszyc o 100. Z góry dziękuję za pomoc.
...
Napisał(a)
Nie napisałes najwazniejszego czyli jak długo byłes w deficycie a to ma spore znaczenie jak chodzi o późniejsze wychodzenie z deficytu
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
ogolnie wyjscia sa dwa...
z dnia na dzien opcja zero kaloryczn
opcja dwa powolny revers diet.
Ja u podopiecznych głównie stosuje metode z dnia na dzien... u siebie, z racji tego, ze wiem, ze moj oganizm czasem szaleje, wrzucam sobie stopniwo kalorie wgore i jendoczensie powoli schodze z aktywnoscia typu cardio. Jak jeszcez nie znasz swojego ciala to zawsze bedzpieczniej bedzie robic revers diet, chociaz wiele osob uwaza to za strate czasu :) jednka mozna sproibowac i bedzies zmial na przyslzosc porownanie
z dnia na dzien opcja zero kaloryczn
opcja dwa powolny revers diet.
Ja u podopiecznych głównie stosuje metode z dnia na dzien... u siebie, z racji tego, ze wiem, ze moj oganizm czasem szaleje, wrzucam sobie stopniwo kalorie wgore i jendoczensie powoli schodze z aktywnoscia typu cardio. Jak jeszcez nie znasz swojego ciala to zawsze bedzpieczniej bedzie robic revers diet, chociaz wiele osob uwaza to za strate czasu :) jednka mozna sproibowac i bedzies zmial na przyslzosc porownanie
Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/
...
Napisał(a)
Wolfusiek
Mierzę się raz w tygodniu, ważę codziennie. Jeśli rozumiem to mam zostawić to 2x cardio w tygodniu po 30 min, w moim przypadku rowerek siedzący. Nie mogę natomiast precyzyjniej obliczyć swojego nowego zerowego zapotrzebowania. Wczesniej tak jak pisałem było 3000, ale to wiedziałem z własnych "testów". Ale nowego nie mogę obliczyć, jeśli mógły mi Pan z tym pomóc to byłbym wdzięczy. Wymiary podawalem wczesniej. Do tego tryb siedzący, 3-4x treningi ciężkie w tygodniu. Około 5-6k kroków dziennie. I jeśli dobrze rozumiem, to od kalorystyki która mam teraz, mam dodawać po 200 kcal i co cykl (tygodniowy) sprawdzać czy zachodzą zmiany, jeśli wracam z kaloriami bez dużych wzrostów wagowych, wyglądowych lub pomiarowych to pomału dalej zwiękaszać, a jeśli "urosnę" to mam zamiast o np 200 zwiekszyc o 100. Z góry dziękuję za pomoc.
Tak, cardio zostaw dla samej "zdrowotności".
Bez uwzględniania adaptacji wychodziłoby tu około 2800-2850kcal. Przy czym jak sam zauważyłeś, zdecydowanie precyzyjniej można to określić empirycznie,
aczkolwiek jeżeli przed redukcją Twoje zero szacowałeś na 3000 kcal, to śmiało możesz przyjąć powyższy wynik za pewnik i wskoczyć na te kcal z marszu.
Jeżeli chodzi o stopniowe dodawanie z tygodnia na tydzień - to osobiście zalecam je w przypadkach, gdy ktoś chce jeszcze trochę dociąć, a powoli męczy go redukcja.
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]
...
Napisał(a)
Najlepeij to znać swój organizm i wiedzieć któreś droga jest lepsza dla niego.
Jedni dodają bardzo powoli kalorii inni zdecydowanie szybciej i raz taka opcja a raz taka jest korzystniejsza. No ale jeśli ktoś niema doświadczenia i jest początkującym to jednak lepiej wolniej te kalorię dodawać i obserwować co się dzieje
Jedni dodają bardzo powoli kalorii inni zdecydowanie szybciej i raz taka opcja a raz taka jest korzystniejsza. No ale jeśli ktoś niema doświadczenia i jest początkującym to jednak lepiej wolniej te kalorię dodawać i obserwować co się dzieje
...
Napisał(a)
Możesz sobie wyjść w kilku ratach tygodniowych ale bez zbednego przeciągania lub z dnia na dzień , najlepiej zawsze testowac na sobie i tą redukcje wyjdz z miejsca a kolejną za rok wyjdz ratalnie i zdobedziesz doswiadczenie bo zaobserwujesz jak twój organizm reagował
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Wychodząc wolno tracisz jedynie to że może się okazać że się jeszcze ciut redukcja przeciągnie
Wychodząc szybko ryzykujesz, że zaczniesz łapać za szybko wagę wodę i tłuszcz i wtedy już średnio po zaraz będziesz w etapie że znowu trzeba będzie robić redukcję.
Więc jeśli nie znasz swojego organizmu zalecalbym wolniej wychodzić
Wychodząc szybko ryzykujesz, że zaczniesz łapać za szybko wagę wodę i tłuszcz i wtedy już średnio po zaraz będziesz w etapie że znowu trzeba będzie robić redukcję.
Więc jeśli nie znasz swojego organizmu zalecalbym wolniej wychodzić
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!