Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Witam wszystkich jestem piłkarzem gram juz 12 lat a mam 19 w ostatnich 3 latach moje stawy skokowe się rozleciały oto statystyka lewa noga 3 razy torebka stawowa a prawa 5 razy poszła torebka stawowa i ni w ząb żaden lekarz nie chce mi wyjasnic co się dzieje nie wiem może brakuje mi jakiegoś minerału czy coś takiego, wiem że jest to związane z więzadłami mam je dość poszczępione i są też już słabe, prosze o pomoc
hej
pozdrawiam
Szacuny
0
Napisanych postów
5
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
28
Tak. Obie kostki miałem już skręcone po jakieś 4 razy.
Przeważnie skręcałem je jak na treningu albo na meczu wyskakiwałem w górę i już przy spadaniu jak źle spadłem na nogę.Ale jeden raz miałem poważniejsze skręcenie 3 stopnia, ponieważ na treningu spadłem pechowo na piłkę.
Dla tego pytam się czy są na to odpowiednie ćwiczenia na wzmocnienie, albo jakieś tabletki lub proszki na wzmocnienie stawów...
Na jedną kostkę miałem już refundację z NFZ-tu na stabilizator, który kosztował 400 zł ale po kilku tygodniach mi się on zepsuł, używałem wtedy bandaży i zwykłych ściągaczy na kostkę.
Zmieniony przez - boli20000 w dniu 2010-02-12 23:39:04
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
To jest związane z urazami. Twoja torebka stawowa jest ofiarą. Każdy następny uraz jest spowodowany brakiem właściwego czasu leczenia poprzedniego. Takie struktury jak więzadła potrafią regenerować do roku, a zdarza się, że nawet po tym czasie nie osiągają pierwotnej wytrzymałości. Powinieneś spokojnie porozmawiać z ortopedą. Po kolejnym urazie skrętnym stawu skokowego można założyć unieruchomienie np. na okres 6 tygodni, a potem wdrożyć prawidłową fizykoterapię. Wzmacnianie stawów następuje przez właściwe odżywianie i systematyczne treningi, im mocniejsze mięśnie, tym lepiej stabilizują stawy.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Widze że znasz się na rzeczy dzięki może kiedys będe miał czas tak odpoczac ale puki co musze sie troche pomeczyć z tą kostką w stary sposub 2 tygodnie gipsu 2 tygodnie rechabilitacji a jakie ćwiczenia być mi polecił na wzmocnienie stawu skokowego
dzięki pozdrawima hej
Szacuny
4
Napisanych postów
2955
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
40935
no ja tez mam problemy z torebkami stawowymi ja gdy postanawiam sobie odpoczac od korkow i zakladam sobie trampeczki to czesto przez silne uderzenia mam pozniej problemy
Szacuny
2
Napisanych postów
980
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
12873
Guru
Mam takie pytanie czy w takiej sytuacji jak przedstawiają poprzednicy nie pomógłby kolagen i glukozaminy. Nie wiem czy dobrze słyszałem ale w razie urazów mozna stosowac te produkty i własnie one pomagają w rehabilitacji.
Ja majac problemy z kolanami zaczałem brac regularnie przez 2 miechy glukozaminy i mi to pomogło. Kolana juz mnie nie bola i przestały strzykac. Ogólnie jest super.
Co o tym sadzisz?
Szacuny
2
Napisanych postów
980
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
12873
Poprostu polały mnie. Z trudem robiłem pełny przysiad i strzykało mi w kolanie przy pełnym wyproscie nogi. Teraz jest OK.
A te produty mozna kupic bez recepty.
Kolagen to np: Olimp
Glukozaminy kupowałem u Cybera. Do wyboru do koloru.
Mozna równiez stosowac te produkty czysto profilaktycznie. Raz na pół roku. Oczywiscie nalezy przy tym jesc duzo galaretek (one tez poprawiaja tkanke chrzęstną = tak mówił moj ortopeda).
Jak by co pytajcie ale najlepiej by było gdyby Guru wypowiedział sie na ten temat.