Szacuny
0
Napisanych postów
8
Na forum
298 dni
Przeczytanych tematów
67
Ciągle się rozciągam, ogólnie mam dobrą mobilność, ale moje nogi to beton. Nie potrafię kompletnie wysoko kopać, w pewnym momencie mam jakaś blokadę i myślałem, żeby poćwiczyć jakieś szpagaty itd. jednak widzę niewielkie efekty i stąd wysuwam dwa pytania
1. Czy każdy jest wstanie zrobić szpagat, czy jednak trzeba mieć do tego geny?
2. Jak zacząć lepiej kopać te highkicki, jak odblokować nogi? Z góry dzięki za odpowiedzi, każdą chętnie przeczytam.
Szacuny
5
Napisanych postów
21
Na forum
1 rok
Przeczytanych tematów
532
Szpagat może każdy wykonać, innym przychodzi szybko innym dłużej.Co do high kick ważna jest technika, odpowiednie pochylenie, ułożenie stóp itd, ćwiczenia które mi pomogły to np siedząc po turecku połóż niewielki ciężar na kolanach i próbuj je maksymalnie rozciągnąć, pamietaj też o rozciągnięciu bioder, one są kluczowe.
Szacuny
59
Napisanych postów
476
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
2605
Daleko mi do szpagatu a wysokie okrężne kopię. W ogóle od dawna nie rozciągam się, chyba że właśnie kopnięciami w worek. Im mniej tłuszczu tym łatwiej. Rozciąganie bez rozgrzewki podobno nie jest wskazane.
Szacuny
0
Napisanych postów
8
Na forum
298 dni
Przeczytanych tematów
67
Vendetta6197
Szpagat może każdy wykonać, innym przychodzi szybko innym dłużej.Co do high kick ważna jest technika, odpowiednie pochylenie, ułożenie stóp itd, ćwiczenia które mi pomogły to np siedząc po turecku połóż niewielki ciężar na kolanach i próbuj je maksymalnie rozciągnąć, pamietaj też o rozciągnięciu bioder, one są kluczowe.
Czyli wystarczy tylko się rozciągać, jakieś ćwiczenia z neta wziąć i z czasem zrobię szpagat? Nie trzeba specjalnych uwarunkowań genetycznych czy tego typu rzeczy? Moje nogi, biodra itd. to w jednym skrócie beton : P A reszta bardzo dobra
Szacuny
0
Napisanych postów
8
Na forum
298 dni
Przeczytanych tematów
67
Patrykkow
Vendetta6197
Czyli wystarczy tylko się rozciągać, jakieś ćwiczenia z neta wziąć i z czasem zrobię szpagat? Nie trzeba specjalnych uwarunkowań genetycznych czy tego typu rzeczy? Moje nogi, biodra itd. to w jednym skrócie beton : P A reszta bardzo dobra
A czy w takim razie warto uczyć się szpagatu(bardziej te ćwiczenia rozciągające itd.) pod kopanie np. highkicków, na pozbycie się bólu podczas kopania?
Szacuny
5
Napisanych postów
21
Na forum
1 rok
Przeczytanych tematów
532
Uwarunkowania genetyczne zapewne do robienia szpagatu czy rozciagania pewnie pomogą i istnieją, ale to że nie potrafisz szpagatu nie oznacza że niedostatecznie sie rozciągłeś aby wykonać highkick, opowiedz bardziej szczegółowo o tym bólu.
Szacuny
0
Napisanych postów
8
Na forum
298 dni
Przeczytanych tematów
67
Czuje jakby ciągnący ból wzdłuż, tam gdzie jest zaznaczone na zdjęciu kolorem niebieskim. Sorki za jakość. Ból jest w obu nogach. Na dodatek w biodrach również czuję ból.
Szacuny
17764
Napisanych postów
132961
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1464620
1 każdy może to osiągnąć poprzez treningi wiadomo w pewnym okresie życia moze to już się nie udac startując od zera 2 może warto sięna treningi udać i ktoś oceni jak to wygląda i co można z tym zrobić
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
-Rozciąganie dynamiczne – świetne na rozgrzewkę, pomaga poprawić zakres ruchu.
-Rozciąganie statyczne – w pierwszych etapach rozciagania pod szpagat
-PNF (proprioceptive neuromuscular facilitation) – metoda oparta na napinaniu i rozluźnianiu mięśni, jedna z najszybszych technik zwiększania elastyczności. W mojej opinii będzie najbardziej efektywne. Więcej opisałem tutaj: https://zdrowie.sfd.pl/art/Zdrowie/Poizometryczna_relaksacja_mięśni,_sposób_na_szybkie_rozciąganie-a1037.html
Zmieniony przez - TomQ-MAG w dniu 2025-02-04 00:07:08
Szacuny
5
Napisanych postów
21
Na forum
1 rok
Przeczytanych tematów
532
Jeżeli ból rozchodzi sie od pachwiny, daj mu pare dni na regenerację, później systematycznie rozciagaj, warto wprowadzić axe kick później high kick, jeżeli ból nie mija i odczuwasz go nie tylko w high kick, warto zwrócić sie do specjalisty