Szacuny
4
Napisanych postów
115
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
3687
Nie moge tego nigdzie znalezc. Chcialbym dorzucic do diety 'kotlety schabowe' z kurczaka smazone na patelni. Zastanawiam sie na czym to smazyc, zeby bylo w miare zdrowo.
(No i jeszcze moze jakies opinie, czy takie kotlety to pomysl zupelnie chybiony? -- mam zamiar przygotowywac je bez panierki)
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78019
Wiek
40 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766910
Smażenie jest jednym z podstawowych sposobów obróbki termicznej żywności. Przez wiele osób demonizowane, jako niezdrowe i jedna z pierwszych rzeczy, z jakich należy zrezygnować, zmieniając swoje nawyki żywieniowe. W rzeczywistości jednak nie jest to prawdą. Istotne jest to:
- co smażymy,
- w jaki sposób,
- na czym,
- jak długo.
Przestrzegając podstawowych zasad smażenia, jak najbardziej możemy stosować je jako jedną z wielu sposobów obróbki żywności. Urozmaici nam to dietę i ogranicz możliwość znudzenia się np. ciągłym gotowaniem, które powszechnie uważane jest na najlepsze.
Aby zdrowo usmażyć pierś z kurczaka, nie potrzebujemy wiele. Mięso to nie wymaga długiej obróbki cieplnej, szczególnie pokrojone w kostkę. Patelnię należy polać lub natrzeć niewielką ilością tłuszczu, np. oleju kokosowego, masła klarowanego lub smalcu. Następnie włączyć gaz i rozgrzać przez kilka minut. Mięso wrzucamy dopiero na dobrze nagrzany olej, co spowoduje, że zamkną się pory mięsa i będzie spieczone z wierzchu, a nie zaparzone. Smażymy zaledwie kilka minut, gdy widzimy już, że mięso nabrało koloru.
Szacuny
255
Napisanych postów
13305
Wiek
37 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
45261
hmmm wiesz smażenie nigdy nie jest zdrowe...polecam gotować , na parze , albo piec...
No ale pytanie jest o smażenie więc na teflonie bez tłuszczu...albo ewentualnie na oliwie z oliwek tylko pamiętaj że tą oliwe tez musisz wliczać..... bez panierki hmmm rozbij jedno jajko i w nim wytaplaj schabowego i na teflon
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
Szacuny
11
Napisanych postów
3720
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
18051
ja zawsze "smarze" na teflonie ... ale jest tez cos takiego jak palm ale dobrze nie pamientam... jak chce zrobic cos bez panierki mocze w jajkku dodaje przypraw np. curry oregano bazylia zalezy od smaku... lub tez czasem jem takiego kurczaka z zoltym serem...
Szacuny
4
Napisanych postów
115
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
3687
Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Jeszcze dwa pytania:
1. Dlaczego smazenie na teflonie (bez tluszczy) jest bardziej szkodliwe niz pieczenie? Pytam bo mam w domu takie ustrojstwo, ktore nazywa sie grill elektryczny: jest to po prostu teflonowa taca ('pofalowana') podlaczana do elektrycznosci. I tak sie zastanawiam, czy rozbita piers z kurczaka przygotowana bez panierki i tluszczy, jest bardziej szkodliwa niz piers gotowana lub pieczona.
2. Jezeli piers z takiego grilla jest szkodliwa, to napiszcie krotko jak smazycie piersi z kurczaka (czy dodajecie jakies tluszcze i jakie przyprawy dorzucacie).